Borova glava

Livno-Šujica: Kraj ceste pronađen raskomadan divlji konj

Iz udruge pretpostavljaju da su konja raskomadale osobe koje imaju neka uzgajališta pasa ili drugih životinja kako bi ih hranili ili će čak ti dijelovi konja biti upotrijebljeni za druge svrhe.
Vijesti / Flash | 30. 11. 2018. u 14:49 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na magistralnom putnom pravcu Livno-Šujica, na prijevoju Borova glava, poznatom kao boravište divljih konja, u petak su uz prometnicu pronađeni ostaci jednog divljeg konja. 

Kako su za Fenu kazali iz Ekološke udruge Borova glava, postoji vjerojatnost da je u ranim jutarnjim satima došlo do prometne nesreće u kojoj je malo starije ždrijebe smrtno stradalo te odbačeno pored prometnice, a ubrzo je jedna ili više osoba uz prometnicu raskomadala uginulog konja te njegove butove odnijela sa sobom. 

Iz udruge pretpostavljaju da su konja raskomadale osobe koje imaju neka uzgajališta pasa ili drugih životinja kako bi ih hranili ili će čak ti dijelovi konja biti upotrijebljeni za druge svrhe. 

Oni su, kažu, u petak jutro obišli mjesto gdje se nalaze ostaci konja te su u njegovoj blizini uz samu prometnicu primijetili ostatke odbačene hrane za njihovo hranjenje. 

"Zadržavajući se na kolniku upravo u potrazi za soli ili drugom hranom koja se uz prometnice radi njih baca, dolazi do pojedinih ishitrenih slučajeva vezanih za njihove kontakte s vozilima gdje neki od konja u sudaru s vozilima ugibaju dok se s druge strane ugrožava sigurnost putnika i vozača", kazali su iz Udruge apelirajući da se hranjenje konja ne vrši uz prometnicu jer time čine više zla nego pomoći tim životinjama. 

Trenutno na ovom dijelu prebiva oko 700 grla koji u sve većim skupinama silaze s obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom ili soli koja im se baca direktno uz same prometnice. 

Njihov boravak na prometnicama ugrožava sve sudionike, a to je posebno izraženo u noćnim satima kad vozač pred sobom odjednom ugleda veću skupinu konja i tada je, kako kažu iz društva, reakcija vozača različita i opasna, a posebno u ovo doba godine.     

"Mi ponavljamo više puta da se pod hitno mora nešto poduzeti u vezi reguliranja i donošenja odluka kako za obitavalište tako i hranilište, a o tome su upoznate i mjerodavne institucije kako na državnoj tako i na lokalnoj razini", istaknuli su iz Društva. 

Na učestale primjedbe Društva, na spornoj prometnici Šujica-Livno na dva mjesta postavljena je svjetlosna prometna signalizacija koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja, a kojom bi se trebao smanjiti broj prometnih nezgoda u kojima sudjeluju konji s tog područja.

Kopirati
Drag cursor here to close