475 oboljelih

Federalni stožer: Građani se opustili

U Federaciji BiH se na hospitalizaciji nalaze 74 pacijenta, a sedam ih je na respiratorima.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2020. u 11:55 Bljesak.info
LIVE: Obraćanje predstavnika Kriznog stožera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH evidentirano je 475 slučajeva pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata urađeno je 415 testiranja i dnevno se radi više od 400 testiranja, rečeno je na današnjoj press-konferenciji Kriznog stožera Federacije BiH.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, Goran Čerkez, rekao je kako su u posljednja 24 sata imamo 36 pozitivnih sugrađana.


''Također, u Federaciji se na hospitalizaciji nalaze 74 pacijenta, sedam ih je na respiratorima'', rekao je Čerkez.

Kaže kako su se građani zbog lijepog vremena ''puno opustili''.

''Svaki dan apeliramo da se poštuju mjere. Većina građana provodi mjere, ali imamo sugrađane koji ih ne poštuju. Pozivam građane na veću odgovornost kako ne bi došlo do eskalacije pandemije'', rekao je Čerkez.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa ukazao je na važnosti pridržavanja propisanih mjera, jer je Covid-19, kako je istakao, izuzetno zarazna bolest koja se vrlo brzo prenosi.

U tom kontekstu, podsjetio je na iskustva drugih zemlja koje su na početku imale mali broj zaraženih osoba, koji se kasnije naglo povećao. Upravo zbog toga, objasnio je, mjerama zabrane želi se izbjeći nagli porast obolijevanja što bi onemogućilo rad zdravstvenog sustava.

''Jedno što nam ostaje u ovom trenutku jeste da se građani pridržavaju propisanih mjera odstojanja, kako bi spriječili prijenos virusa'', naglasio je Musa.

Zaključio je da poduzimaju sve mjere te da dnevno analiziraju situaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close