Čapljina

Lipanjske zore: Akcija koja je prethodila oslobađanju Hercegovine i Dubrovnika

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 11:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred Spomen obilježja u Počitelju upriličen je središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 25. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Središnjem skupu zahvale prethodila je misa za poginule branitelje održana na Ševaš brdu s početkom u 10.00 sati.

Sudionici akcije ''Lipanjske zore'' istaknuli su kako je upravo vom akcijom potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara. Samom osloboditeljskom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana. Bez pobjede HVO-a u operaciji Čagalj dolazilo je u pitanje oslobađanje cijeloga juga Hrvatske od Neretve do Prevlake, a akon borbenih djelovanja, na ovom dijelu bojišta situacija se smiruje, te HVO utvrđuje dostignutu obrambenu crtu koja se pruža Podveležje – Dubravska visoravan – podnožje Hrguda – istočni prilazi Stocu. Njezinim smjerom u potpunosti je nastavljena crta bojišnice hrvatske vojske na južnom bojištu što je jamčilo sigurnost i otklanjalo opasnosti od napada neprijateljskih snaga u bok snaga hrvatske vojske. Srpske postrojbe povukle su se na vrhunce Veleži, Snježice, Hrguda i žegulje, odakle su topništvom napadale novooslobođeno područje.

Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja i ravnatelj Zaklade za pružanje pravne pomoći optuženima za ratne zločine Hrvatskog vijeća obrane Lazar Martinović poručio je kako je u lipnju 1992. godine sve bilo neizvjesno, jer se konačni rezultat operacije nije mogao znati unaprijed.

''Zahvaljući hrabrim priapdnicima HVO-a iz svih hercegovačkih općina, dragovoljcima i ljudima porijeklom s ovih prostora, danas su nam ti dani na ponos, jer kad se sve analizira, akcija 'Čagalj' u sklopu Lipanjskih zora uspješno je završena i ciljevi su ostvareni'', rekao je Martinović za Bljesak.info, istaknuvši kako se ovom akcijom dobilo puno te da je ona bila ključna za oslobađanje Hercegovine i Dubrovačkog primorja, te da je pomogla da se uspješno završe ostale operacije i ostvare konačni ciljevi.

''Svakako, stradali su nam i danas na prvom mjestu. Obitelji poginulih branitelja, stradali iz svih općina, dragovoljačke skupine i postrojbe - to je nešto najvrijednije od HVO-a, to su sinovi koji su bili spremno dragovoljno položiti svoj život i staviti se pod zapovijedanje, to su perfektni ljudi i perfektne obitelji i na perfekan način su dali ono najsvetije za nas svoj život'', emotivno je poručio Martinović.

Zaključio je kako kod njega obilježavanje obljetnica poput ove danas izaziva ponos.

''Pun sam elana za daljnje aktivnosti i borbu za jednakopratnovst hrvatskog naroda u BiH, a ovo danas će mi dati dodatnu energiju da i dalje idem tim smjerom'', zaključio je razgovor za Bljesak.info Martinović.

I načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić složio se kako je ovo obilježavanje jako važno, kao i sama akcija ''Lipanjske zore'' provedena 1992. godine.

''Svako obilježavanje značajnog datuma iz hrvatske povijesti, poglavito kada se to radi o okruglim brojama kao što je današnja, 25. obljetnica, ima veliki značaj, prije svega jer se prije 25 godina oslobodio značajan dio hrvatskog teritorija, to je bila prva uspješna akcija oslobađanja Hrvatskog vijeća obrane. Od Neretve pa sve do Stoca vratili smo se u naše kuće, na naše njive, na naša ognjišta, gdje smo stoljećima živjeli i gdje dan danas živimo. Za to moramo zahvaliti našim braniteljima koji su sudjelovali u akciji 'Lipanjske zore', jer da nije bilo njih, tko zna što bi sve bilo'', rekao je Vidić za Bljesak.info.

Vijence su ispod Spomen obilježja u Počitelju položila i svijeće zapalila izaslanstva Općine Čapljina, Općinskog vijeća Čapljina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, susjednih općina i braniteljskih udruga iz Gruda, Čitluka, Stoca, Neuma, Ljubuškog, Ravnog i Mostara, kao i ministarstva Oružanih snaga BiH, Vlade HNŽ, HNS-a BiH, i učenika te djelatnika obrazovnih institucija Općine Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close