Nakon požara

Lipa pred humanitarnom katastrofom: Migranti se smrzavaju u improviziranim nastambama

Trenutno jedini koji brinu o migrantima u Lipi su volonteri Crvenog križa Grada Bihaća, koji im distribuiraju hranu, a policija USK nadgleda sigurnosnu situaciju.
Vijesti / Flash | 25. 12. 2020. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u kampu Lipa, nadomak Bihaća, trenutno je takva da prijeti humanitarna katastrofa s nesagledivim posljedicama, a stanje dodatno pogoršava kišovito vrijeme i naglo zahlađenje.

Trenutno u kampu boravi oko tisuću migranata i svi oni pokušavaju da se zaštite od hladnoće i kiše boraveći u preostalim šatorima ili u improviziranim nastambama koje su načinili od priručnih materijala.

Podsjećamo da je prije nekoliko dana, odlukom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) ovaj kamp raspušten, čime je prestalo njegovo financiranje, a međunarodni humanitarci su se povukli.

Nakon toga zapaljeni su i izgorjeli šatori u kojima su boravili migranti, a u međuvremenu, nakon što ih je policija spriječila u namjeri da dođu u Bihać, najveći broj njih se vratio i zadržao u kampu.

Trenutno jedini koji brinu o migrantima u Lipi su volonteri Crvenog križa Grada Bihaća, koji im distribuiraju hranu, a policija USK nadgleda sigurnosnu situaciju.

"Trenutno migrantima dijelimo suhe obroke, ali istovremeno vršimo pripreme kako bismo mogli pripremati i tople obroke za njih s obzirom na to da se najavljuje pogoršanje vremenskih prilika. Ipak, za neki duži period, ako ovo potraje, moglo biti problema oko zaliha hrane. Ono što pogoršava situaciju su najavljene hladnoće, a u ovim područjima temperature će se uskoro spuštati ispod nule", kaže Salem Midžić, sekretar pomenute humanitarne organizacije.

Dalje sudbina ovoga kampa je krajnje neizvjesna, pišu Nezavisne novine.

"Umjesto da poslije tri godine migrantske krize Bihać bude proglašen prvakom humanosti, sada krivicu svaljuju na nas i kažu da smo mi najodgovorniji za ovo što se događa", kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija najočitije oslikava nesposobnost i nemoć nadležnih državnih institucija, kao i hipokriziju morala međunarodnih organizacija.

Fazlić je još jednom ponovio kako nema govora o tome da se migranti izmjeste u gradsko područje, u centar "Bira", koji je rasformiran prije nešto više do dva mjeseca, iako to izričito zahtijevaju Ministarstvo sigurnosti BiH i međunarodne organizacije.

Ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić, izjavio je da su, nakon što vlasti u USK nisu prihvatile ponovno aktiviranje "Bire", gdje bi država i međunarodne organizacije uložile novac za zbrinjavanje migranata, iscrpljene mogućnosti da se nastala kriza riješi efikasno i u kratkom roku.

Video: Led Zeppelin - Immigrant Song (Live 1972)
Kopirati
Drag cursor here to close