Prosvjednici poručili

'Lijeno i mlako reagiranje' na odluku odlaganja nuklearnog otpada na Trgovsku goru

Poručili su da bi eventualnom izgradnjom odlagališta bilo ugroženo preko 300.000 građana BiH
Vijesti / Flash | 29. 07. 2019. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija “Climate Save Bosnia” održala je danas mirni prosvjed ispred veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, zbog namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice s BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Foto:Andolija / Mirni prosvjed u Sarajevu zbog odluke RH o Trgovskoj gori

S prosvjeda na kojem se nije okupilo mnogo građana je poručeno da se radi o "nekoj našoj standardnoj letargiji" i da građani očekuju da će neko drugi riješiti njihov vlastiti problem.

"Sarajlije su zaista danas podbacile", kazali su danas iz organizacije "Climate Save Bosnia".

Poručili su da bi eventualnom izgradnjom odlagališta bilo ugroženo preko 300.000 građana BiH, prenosi N1.

Foto:Anadoliija / Mirni prosvjed u Sarajevu zbog odluke RH o Trgovskoj gori

"To područje je trusno područje. NIje urađena procjena utjecaja na okolinu u prekograničnom kontekstu. Nije uopće uzeto u obzir kakva opasnost može biti. Eksperti iz BiH, ali i iz Hrvatske, su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je u pitanju velika opasnost za građane BiH", poručili su. Kazali su da su bh. institucije "vrlo lijeno i mlako reagirale".

"Ukoliko naše vlasti nisu zainteresirane, zašto bi bila Hrvatska? Mi danas upućujemo prosvjedno pismo veleposlanstvu Hrvatske, ali u isto vrijeme i institucijama u BiH, zahtijevamo hitno i adekvatno reagiranje. U slučaju da ne dođe do adekvatnog reagiranja, mi ćemo iz Eko BiH mreže, oko 17 NVO za zaštitu okoliša i životne sredine, poduzeti sve relevantne pravne radnje kao bismo spriječili takvu odluku".

Osim reakcija građana i eksperata iz Hrvatske i BiH u prethodnom razdoblju, Hrvatska je ipak odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije utjecaja na okolinu propustila uzeti u obzir utjecaj na okoliš i stanovnike BiH, navodi se u priopćenju.

Foto:Anadolija / Mirni prosvjed u Sarajevu zbog odluke RH o Trgovskoj gori

Konačna odluka o gradnji deponije bit će donesena u rujnu 2019. godine, stoga je neophodno reagiranje prije donošenja iste, navodi se.

Ovim protestom od Republike Hrvatske zahtijevamo povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi, priopćeno je iz “Climate Save Bosnia”.

Šarović: Ovaj slučaj dići na međunarodnu razinu

Predsjednik Srpske demokratske stranke i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u komentaru na današnje prosvjede u Sarajevu protiv moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, poručio je da je u pitanju legitiman čin, dizanje glasa protiv ovog jednostranog poteza susjedne Hrvatske.

''Imamo pravo da ovu priču dignemo i na višu, međunarodnu razinu, jer bismo mi mogli trpjeti posljedice nuklearnog otpada na samo 500 metara od granice. Mi imamo pravo da brinemo o svojim rijekama, planinama i zdravlju ljudi. Nemamo mi ništa protiv da oni grade svoje odlagalište, ali ga gradite 100-200 km od granice, a ne uz najčistiju europsku rijeku i granicu BiH'', kazao je Šarović.

Kaže da je veliko pitanje kako bi se izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori reflektirala na biljni, životinjski svijet i zdravlje ljudi u narednih 10, 20, 50 ili 100 godina.

''Mislim da nije ni fer ni pošteno prema BiH da susjedna zemlja Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata naše zemlje u proteklih nekoliko godina o odlagalištu koje je na samoj granici s Novim gradom i drugim općinama. Mi se ne bunimo što Hrvatska gradi svoje odlagalište, već zato što ga gradi na samoj granici s BiH. Kao kad bi neki vaš susjed svoj otpad, svoje smeće stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu'', kazao je.

Istaknuo je da je pred BiH i Hrvatskom teško razdoblje u kojem BiH treba iskoristiti sva moguća sredstva da zaštiti svoja prava. On je poručio da od Predsjedništva BiH očekuje da ovo pitanje stavi na dnevni red i da zaprijeti tužbom i arbitražom.

''Ne bih uopće razmišljao hoćemo li ovo pitanje jasnije prikazati Bruxellesu, hoćemo li ići na arbitražu, nekoga tužiti. Oni se nisu libili tužiti bilo koga u regiji pa zašto bi nama bilo nezgodno da ih tužimo? Mislim da mi svoje aktivnosti trebamo pojačati '',  rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close