Lijan se brani

Lijanović: Prijećeno mi je istragom kada sam ušao u vlast

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi Jerko Ivanković Lijanović rekao je na suđenju za organizirani kriminal, porezne utaje i pranje novca da je firma “Lijanovići” uvijek radila u skladu sa zakonskim propisima, a da mu je prijećeno sudskim procesom od kada je 2011. godine ušao u sastav Vlade Federacije BiH.

Svjedočeći u svoju korist, Ivanković Lijanović je rekao da su pojedinci iz Carinske uprave krajem 2002. ili početkom 2003. zloupotrijebili položaj i firmi “Lijanovići” izrekli više od 2.000 rješenja o carinskom dugu, piše BIRN.

''Imali smo dva izlaza. Prvi je bio stečaj i likvidacija, a drugi da imovinu iznajmljujemo zainteresiranim stranama. Svaka imovina ako se ne koristi, propada, pogotovo oprema koja zahtijeva održavanje, pa smo iznajmljivali proizvodne pogone i licence. To je bila uobičajena praksa, i tada i danas'', kazao je optuženi.

Nakon blokada računa, prema njegovim riječima, proizvodni pogoni i licenca su iznajmljeni firmi 'Mi-Mo' čiji je vlasnik bio Alija Ćurić i koji je imao dobre reference. S ovom firmom je kasnije ugovor o iznajmljivanju raskinut, a optuženi je pojasnio da su s drugim firmama kasnije novi ugovori pravljeni na osnovu referenci i kredibilnih ponuda, a poslije raskidani.

''Ni na koji način nisam sudjelovao u osnivanju društva 'Mi-Mo', niti sudjelovao u njihovom poslovanju. Osim ugovornih odnosa, nismo ni radili na drugi način. 'Lijanovići' su uvijek radili u skladu sa zakonskim propisima da zaštite svoj interes'', izjavio je Ivanković Lijanović.

Upitan koliko je uposlenika u firmi bilo prije blokade računa, optuženi je rekao da brojke ne nosi u glavi, ali da se sve može provjeriti u zavodima, te su zaposlenici o svemu bili upoznati i rečeno im je da traže novi posao.

''Nije bilo posredovanja da zaposlenici pređu iz jedne firme u drugu. Nisu ni bili dio ugovornog odnosa. Logično je bilo da oni koji iznajmljuju pogone zapošljavaju ljude koji znaju raditi posao, a uposlenje kod 'Lijanovića' im je za to bila referenca'', kazao je Ivanković Lijanović.

Za odnose između firmi s kojima su potpisivani ugovori o zajmu, optuženi je rekao da mu nisu poznati, ali da nije bilo pozajmica. Potvrdio je i da je davao pozajmicu firmi 'Lijanovići' čiji je najveći dio vraćen 1999., a tim novcem su on i supruga željeli graditi svoju kuću, od čega su kasnije odustali jer je došlo do drugog sudskog procesa.

Na upit braniteljice Mirne Delalić je li mu poznato od kada se protiv njega vodi istraga, optuženi je odgovorio: ''Od 2011. godine prijećeno mi je tom istragom ako se ne povinujem nekim odlukama. U to vrijeme sam ušao u sastav Vlade Federacije BiH'', piše BIRN.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih, za neplaćanje poreza se terete firme 'Lijanovići', 'Mi-Mo', 'Farmer', 'Farmko' i 'Optimum'.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelja Ismeta Šuškića je zanimalo je li se ugovor o licenci dobivao besplatno, na što je optuženi odgovorio da je to vidljivo u ugovoru, ali i da je 'uobičajeno da netko dobije neki popust'.

Na pitanje jesu li se isti dan raskidali ugovori s jednom i sklapali novi s drugom firmom, optuženi je rekao da se ne sjeća svih detalja, ali da su pogone željeli unajmiti što prije.

''Što će 'Mi-Mo' raditi nakon raskida ugovora, nas ne zanima. Nama treba netko tko je kredibilan i tko je spreman da plati unajmljivanje'', dodao je optuženi, te istaknuo da se prema firmi 'Lijanovići' diskriminacija radila u kontinuitetu.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close