Obljetnica

Lideri europskih zemalja na obilježavanju pada Berlinskog zida

Borba za slobodu širom svijeta nije gotova, kazala je Merkel.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2019. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke prisustvovali su ceremoniji u Bernauer Strasseu, gdje stoji jedan od posljednjih dijelova Berlinskog zida, povodom obilježavanja 30. obljetnice rušenja simbola Hladnog rata koji je više od dvije decenije dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Širom Njemačke danas se obilježava 30. obljetnica rušenja Berlinskog zida, čime je označen početak kraja vladavine komunizma, ne samo u Istočnoj Njemačkoj nego u većini do tada socijalističkih država u Europi.

Foto: Anadolija / Obilježavanje pada Berlinskog zida

Direktor Memorijalnog područja Berlinskog zida Axel Klausmeier prisjetio se građana Berlina kako se sa suzama radosnicama grle uveče, 9. studenog 1989. godine, javlja Anadolija.

Klausmeier je odao počast mirnim demonstrantima u Istočnoj Njemačkoj i susjednim zemljama Varšavskog pakta koji su izašli na ulice tražeći slobodu i demokratiju.

Foto: Anadolija / Obilježavanje pada Berlinskog zida

Njemačka kancelarka Angela Merkel, govoreći na spomen-obilježju u maloj kapeli, u blizini nekadašnjeg Zida, spomenula je one koji su ubijeni ili zatvoreni zbog pokušaja bijega iz Istočne u Zapadnu Njemačku i navela da borba za slobodu širom svijeta nije gotova.

''Berlinski zid, dame i gospodo, je povijest i uči nas: Nijedan zid koji bi ljude štitio i ograničavao slobodu nije toliko visok ili tako širok da se ne može srušiti'' - rekla je Merkel.

Foto: Anadolija / Obilježavanje pada Berlinskog zida

Svjetlosne instalacije, koncerti i javne tribine planirane su u cijelom gradu i drugim dijelovima Njemačke kako bi se obilježio pad Zida, uključujući i koncert na berlinskoj Brandenburškoj kapiji.

Kopirati
Drag cursor here to close