Priznanje krivnje

Lažni nalazi: Kirurg kažnjen sa 20.000 KM zbog uzimanja mita

Vijesti / Flash | 02. 06. 2017. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kirurg Opće bolnice u Prijedoru Marinko Lovre osuđen je pred Okružnim sudom u Banja Luci na novčanu kaznu od 20.000 maraka, jer je uzeo mito kako bi sačinio lažni nalaz.

Presuda je izrečena nakon što je Lovre sklopio sporazum o priznanju krivice s Republičkim javnim tužiteljstvom.

Prema presudi, Lovre je od Sulje Kusurana uzeo oko 1.000 maraka mita, da bi u liječničkom nalazu naveo da je njegov sin Dino Kusuran zadobio ozljede glave i rebara, iako to nije točno, piše Birn.

Tužitelj Dragica Glušac rekla je da smatra da će se izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja.

“Prilikom zaključivanja sporazuma rukovodili smo se s time da optuženi do sada nije osuđivan. Obiteljski je čovjek, a u obzir smo uzeli i osobnost oštećenog koji je lažnom potvrdom htio naplatiti osiguranje u Švicarskoj i tužiti policiju”, rekla je tužilac Glušac.

Osuđeni Lovre je kazao da više sigurno neće činiti ovakva, niti druga kaznenaa djela. Njegov branitelj Milenko Ljubojević izjavio je kako smatra da je kazna adekvatna.

Presudom Lovreu nije određena zabrana obavljanja posla.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala kazala je da bez obzira što je riječ o priznanju krivice morale su biti izrečene i mjere zabrane obavljanja posla.

“Nije mi jasna presuda, u redu je smanjiti kaznu, dati uvjetnu ili novčanu kada se prizna krivica, ali svakako su mu trebali zabraniti obavljanje posla u okviru kojeg je počinio kazneno djelo”, istaknula je Korajlićeva.

Na presudu Lovreu ne postoji mogućnost žalbe

Kopirati
Drag cursor here to close