Prevare

Lažni glasači se šalju Tužiteljstvu

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH će slučajeve u kojima se pojedinci i političke stranke žale na popis za dopisno glasovanje proslijediti Tužiteljstvu.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo je, nakon pravosnažnosti odluke o zaključivanju središnjeg izbornog popisa (25. augusta 2016.), primilo određen broj prijava pojedinaca i političkih subjekata u kojima navode da je došlo do prijave za glasovanje izvan BiH (glasovanje putem pošte) bez znanja osobe koja je prijavljena, odnosno da je navodno došlo do zloupotrebe osobnih dokumenata, te da će kompletnu informaciju uz prateću dokumentaciju za svaki pojedinačni slučaj dostaviti Tužiteljstvu BiH na nadležno postupanje.

''Tim osobama će biti omogućeno biračko pravo, kao i da sve osobe registrirane da glasuju izvan BiH bez obzira jesu li se registrirale osobno ili je to eventualno netko drugi uradio u njihovo ime mogu ostvariti biračko pravo u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima'', navodi Povjerenstvo i dodaje kako će ti glasački listići biti prebrojani u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu i ukoliko se dogodi da je za istu osobu stigao glasački paket i iz inozemstva brojat će se samo oni glasački listići iz BiH.

Također, navode da su predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH 20. rujna 2016. održali sastanak s predstavnicima Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" o njihovom izvještaju o primijećenim mogućim nepravilnostima u izbornom procesu.

Skrenuta im je pažnja da svaka prijava o eventualnoj nepravilnosti mora sadržavati normu iz Izbornog zakona BiH koja je prekršena, ime počinitelja i dokaz o počinjenju prekršaja nakon čega Središnje izborno povjerenstvo može po službenoj dužnosti pokretati postupke, a da sva ostala zapažanja koja eventualno ukazuju na počinjenje krivičnog djelo trebaju biti dostavljena nadležnom tužiteljstvu, a Središnjem izbornom povjerenstvu BiH tek na znanje, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close