Afera

Lažne diplome: 23 radnika BH pošte dobila otkaz

Samo u BH Pošti do polovice listopada 23 zaposlenika su dobila otkaz zbog krivotvorenih diploma.
Vijesti / Flash | 18. 10. 2019. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom godine najavljena je revizija diploma zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini BiH te svih uposlenih u federalnim organima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač Federacija BiH. Ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović nedavno je u medijima izjavila da su otkrivene uglavnom krivotvorene srednjoškolske diplome uposlenika u institucijama FBiH.

Kako piše Žurnal, samo u BH Pošti do polovice listopada 23 zaposlenika su dobila otkaz zbog krivotvorenih diploma. Radi se o uglavnom o radnicima sa srednjom stručnom spremom IV i III stupnja. Skoro sve krivotvorne diplome su bile srednjoškolske, osim jedne koja je bila iz osnovne škole.

U Centru pošta (CP) Sarajevo otkriveno je sedam lažnih diploma. Šest radnika već je dobilo otkaz dok za jednog radnika još uvijek nije raskinut ugovor.

Jedna diploma iz Mostara

Sedam radnika BH Pošte zaposlenih u Centru pošta Bihać također je dobilo otkaz. Pet radnika CP Bihać imalo je krivotborne diplome trogodišnje srednje škole, dok su dva radnika imali lažne diplome četverogodišnje srednje škole.

U Centru pošta Tuzla otkaz su dobila četiri uposlenika, dok su CP Zenici i CP Mostaru otkrivene po jedna krivotvorena diploma.

Do polovice listopada u Glavnom poštanskom centru otkaz su dobila tri radnika zbog krivotvorenih diploma srednje škole. Iako postupak provjere diploma u ovom poduzeću nije okončan do sada nije otkrivena niti jedna krivotvorena diploma u Glavnoj direkciji pošte.

Krivotvorne diplome lako je otkriti, a šta ćemo sa kupljenim?

Kao što je najavljeno, revizija diploma zaposlenih u javnim institucijama vršila se tako što institucija šalje upit srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama koje su izdale diplomu. Upit je sadržavao broj diplome i datum izdavanja a od škole ili fakulteta tražili su se podaci na čije ime je izdata diploma pod navedenim brojem.

Ovakvom revizijom mogle su se utvrditi samo stvarno krivotvorne diplome. Upitno je da li je bilo moguće otkriti i prekvalifikacije koje su trajale manje od zakonom određenog vremena školovanja.

Ovakvom revizijom nemoguće je utvrditi da li je diploma kupljena, ukoliko je period školovanja trajao u zakonskim okvirima.

Za takve diplome, na osnovu navedene revizije pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi da su kupljene, naročito jer škole i fakulteti koji ih prodaju vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane istih tih federalnih vlasti koje su pompezno najavile reviziju diploma, prenosi Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close