Raskrinkani

Lažna vijest o američkom Vrhovnom sudu – sredstvo za manipulaciju javnošću u BiH

Članak su istog dana prenijeli mediji i javni servisi bliski političkoj Banja Luci ali i više medija iz Sarajeva i Mostara, po svemu sudeći, ne provjeravajući vijest.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glas Amerike raskrinkao je lažnu vijest o navodnom presedanu američkog Vrhovnog suda koji bi vodio ka narušavanju uloge i rada Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Glavni akteri ove priče su Zoran Žuža, šef odjela za informiranje Parlamenta BiH i autor članka Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista i član Upravnog odbora BHRT-a.

Na dan kada je predsjedavajući Vrhovnog suda SAD-a John Roberts pročitao presudu kojom je od krivnje i opoziva oslobođen američki predsjednik, Vrhovni sud SAD-a bio je vijest i u dalekoj Bosni i Hercegovini – ali iz drugog razloga, prenosi portal Analiziraj.ba.

Večernji list, u tiskanom izdanju za BiH od 5. veljače 2020., objavio je članak u kojem se tvrdi da bi Vrhovni sud SAD-a mogao, zbog kršenja ljudskih prava, umanjiti nadležnosti i poništiti ranije odluke Ureda visokog predstavnika u BiH, uključujući smjenu Zorana Žuže, bivšeg šefa ureda Predsjednika Skupštine Republike Srpske.

Članak su istog dana prenijeli mediji i javni servisi bliski političkoj Banja Luci, ali i više medija iz Sarajeva i Mostara, po svemu sudeći, ne provjeravajući napisano.

Članak je demantirao i OHR, ali demanti nije objavljen na svim portalima koji su prenijeli vijest.

Nakon provjere činjenica iz članka, u SAD i BiH, novinari Glasa Amerike dokazali su da se radi o lažnoj vijesti. Sudski dokumenti pokazuju da je Vrhovni sud SAD-a odbacio Žužinu tužbu protiv OHR-a još 2018. godine. Članak je 5. veljače objavljen u tiskanom izdanju novine Večernji list za BiH, i nema ga na njihovoj internet stranici. Da prodre u online sferu pobrinula se novinska agencija SRNA koja je online objavom lažne vijesti postala ''izvor'' za kasnije objave drugih medija.

Ubrzo po Srninoj objavi, vijest je raširio i ruski portal Sputnik, koji iz Beograda pokriva područje BiH.

U članku se tvrdi da je američki Vrhovni sud prihvatio da razmatra slučaj Zoran Žuža protiv OHR-a u kojem se Žuža žali da su mu povrijeđena ljudska prava jer ga je Visoki predstavnik Paddy Ahdown 2004. godine smijenio s mjesta šefa ureda predsjednika Skupštine RS-a.

U pismu koje je Žuža u to vrijeme dobio od Ashdowna stoji ''… vaš neuspjeh da profesionalno ili politički doprinesete nadilaženju kulture poricanja, prevare, kriminala i nekažnjivosti koji preovladavaju u Republici Srpskoj zadnjih devet godina, onemogućavanje hvatanja osumnjičenih ratnih zločinaca, prema mojoj procjeni svrstava vas među elemente opstrukcije''.

Glas Amerike u posjedu je sudskih dokumenata u kojima stoji da je Žuža u svojoj tužbi tvrdio da je njegova smjena usmjerena ''na srpsku nacionalnu manjinu u BiH'', usporedio ju je sa ''zločinom protiv čovječnosti'' te tražio odštetu od 20 milijuna dolara.

Naime, Vrhovni sud SAD-a je još prije dvije godine Žužinu tužbu protiv OHR-a odbio kao neosnovanu. Ni jedan od 11 sudaca prizivnog suda nije smatrao da slučaj ima osnove. Od tada je ovaj slučaj, odvjetničkim žargonom rečeno, ''mrtav''. O tome svjedoči dokument i potvrda koje je Glas Amerike dobio iz Vrhovnog suda SAD-a.

Članak se poziva na američkog odvjetnika Johna Winthorpa kojem se pripisuje nekoliko citata. Citati nalikuju već ranijim više puta ponavljanim porukama političke Banja Luke o tome da ''OHR nema i nije imao pravo namećati zakone i smjenjivati dužnosnike'' te da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) – ''izmišljena neustavna institucija''.

Glas Amerike nije mogao locirati nijednu osobu pod imenom John Winthorp koja se bavi međunarodnim pravom. Zanimljivo je da navodni odvjetnik nosi isto ime kao i jedan od prvih kolonizatora Amerike John Winthorp, britanski puritanac koji je živio prije 500 godina i bio – odvjetnik.

U odgovoru od američkog suda Glas Amerike dobio je informaciju da je Žuža u predmetu započetom 2014. godine, a završenom 2018. godine – zastupao sam sebe, a ime odvjetnika ne spominje se ni u jednom dokumentu tog procesa.

Ni sudionici u postupku nisu se mogli sjetiti da su sreli ili upoznali odvjetnika Zorana Žuže.

Odvjetnik koji je zastupao OHR, Richard Bainter, kojeg je Glas Amerike pronašao u San Diegu, California, o Žužinom odvjetniku napisao je:

''Jedini John Winthorp za kojeg ja znam je američka povijesna ličnost iz 17. stoljeća. Gospodin Žuža je tvrdio da na sudu zastupa sam sebe. Na osnovu komentara navodnog Johna Winthorpa iz medija, sumnjam da je to pseudonim za nekog tko se pretvara da je pravni ekspert. Komentari demonstriraju nedostatak razumijevanja imuniteta i konačne odluke u Žužinom slučaju''.

Glas Amerike kontaktirao je i autora članka, Zorana Krešića, novinara Večernjeg lista.

Pošto u članku stoji da je odvjetnik Winthorp o suđenju govorio izravno za ovu novinu Glas Amerike je želio dobiti njegov kontakt. Krešić je u razgovoru za Glas Amerike rekao da je stav Žužinog odvjtnika Johna Winthorpa dobio e-mailom, te da je sve ''išlo preko Žuže''.

Na suočavanje s činjenicom da je potpisan kao autor netočne vijesti, koja se temelji na nepoznatom izvoru, Krešić je optužio Glas Amerike da manipulira te prekinuo vezu.

Paddy Ashdown smijenio je Zorana Žužu 2004. godine, zajedno s 59 drugih visokih dužnosnika RS-a zbog nesuradnje s Haškim sudom. Tada je smijenjen i njegov šef, u to vrijeme SDS-ov kadar, Dragan Kalinić, koji se nalazio na mjestu predsjednika Skupštine Republike Srpske.

Nakon što je uhićen, optuženi ratni zločinac Ratko Mladić, Žužu i druge dužnosnike pomilovao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

U članku, opet Večernjeg lista, iz 2011. godine, stoji da se Žuža zahvalio Inzku na pomilovanju odbacujući povezanost s mrežom podrške haškim bjeguncima.

Zoran Žuža je 2014. godine zaposlen kao državni službenik, na mjesto šefa odjela za informiranje Parlamenta BiH, o čemu svjedoči izdanje Službenog lista iz tog vremena do kojeg je došao Glas Amerike. Žuža je i danas na istoj poziciji. Također Žuža je iste 2014. godine, pred američkim sudom, pokrenuo proces protiv OHR-a.

Glas Amerike kontaktirao je Zorana Žužu pružajući mu priliku da iznese svoje viđenje o tome kako je lažna vijest o njegovom slučaju završila na brojnim portalima te zašto nije reagirao da zaustavi širenje lažne vijesti.

U prvom razgovoru za Glas Amerike Zoran Žuža tvrdio je da je njegov slučaj pred američkim Vrhovnim sudom i dalje aktivan. Kada je suočen s činjenicom da Glas Amerike posjeduje potvrđenu informaciju da je slučaj finaliziran još 2018. godine, Žuža je tvrdio da od suda ''nije o tome dobio nikakvu obavijest''.

Upitan tko ga u slučaju predstavlja Žuža je odgovorio da ima tim odvjetnika. Kada je suočen s činjenicom da u sudskim spisima stoji da je zastupao sam sebe, Žuža je odgovorio da iza njega stoji ''tim američkih odvjetnika koji rade pro-bono i ne žele se eksponirati''.

U kratkom razgovoru Žuža je više puta ponovio da su mu odvjetnici savjetovali da ne daje izjave o slučaju i prekinuo je vezu.

Nedugo nakon toga Žuža je nazvao novinara Glasa Amerike tvrdeći da je kontaktirao odvjtnike koji su mu potvrdili da je slučaj ipak završen prije dvije godine.

Na traženje Glasa Amerike da kontaktiramo njegovog odvjetnika Johna Winthorpa ili nekog iz tima, Žuža je rekao da odvjetnici to žele. Nije se mogao sjetiti u kojoj saveznoj državi u SAD-u ili u kojem gradu živi njegov odvjetnik.

Na pitanje Glasa Amerike o motivu plasiranja lažne vijesti Zoran Žuža je rekao da se ne slaže da je vijest lažna te da je njezino objavljivanje bila odluka tima odvjetnika koji su ''vjerojatno imali namjeru podsjetiti na slučaj jer je u pripremi novi proces za dokazivanje njegove nevinosti''.

Ako do najavljenog procesa i dođe on se neće moći održati pred američkim sudovima gdje je Zoran Žuža do 2018. godine iscrpio sve mogućnosti.
Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u studenom 2019. godine zadužila je entitetsku Vladu da donese više zakona koji bi derogirali značaj i značenje OHR-a u Bosni i Hercegovini te ranije odluke visokih predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close