Uz ispriku Turske

Lavrov: Neće biti trećeg svjetskog rata

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 15:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da neće biti nikakvog trećeg svjetskog rata i da političari užase rata ne smiju dozvoliti.

"Uvjeren sam da ni odgovorni političari sa Zapada to neće dozvoliti, jer svi u kolektivnoj svijesti imamo užase koje su donijeli Prvi i Drugi svjetski rat. Rusija je pretrpjela najveće gubitke u tim ratovima u Europi, a uzgred, i Kina je imala najveće gubitke za vrijeme rata u Tihom oceanu protiv japanskog militarizma", rekao je Lavrov.

U intervjuu "Komsomolskoj pravdi", a koji prenosi portal "Poligaf", on je istaknuo da je Ukrajina bila samo povod za zaoštravanje kampanje antiruskih sankcija, jer su se nastojanja da se Rusija zaustavi počela javljati mnogo ranije.

"Od dolaska predsjednika Vladimira Putina 2000. godine Rusija želi biti samostalna i u vanjskim poslovima i u tome kako gradi svoj unutrašnji život, kako kreira i provodi ekonomsku politiku. Dakle, čim su to shvatili počeli su gledati gdje i kakve korake da poduzmu da nas obuzdaju", dodao je Lavrov.

On kaže da za Rusiju nije aktualno pitanje kada će biti ukinute antiruske sankcije, jer ih nije ni uvodila, nego koliko efikasno će iskoristiti sadašnju situaciju u interesu vlastitog gospodarstva i razvoja.

"Ekonomska ograničenja koja sad primjenjuju protiv nas, doživljavamo kao mogućnost koju treba maksimalno iskoristiti, da bismo ojačali naš sustav sigurnosti u opskrbi hranom i robom široke potrošnje, tehnološku sigurnost, nastavili diverzifikaciju gospodarstva, vanjsko-trgovinskih veza i uspostavili efikasne alternativne financijske mehanizme i sustave poravnanja", naglasio je Lavrov.

On je napomenuo da Rusija nikada neće odbaciti jugoistok Ukrajine, da ga ne zaboravlja i veoma aktivno ga podržava.

"Naša podrška se ogleda u slanju humanitarne pomoći, rješavanju aktualnih ekonomskih problema, organizaciji života u toj regiji, pa i onih problema za koje su se Francuska i Njemačka obvezale da će ih riještiti. Te dvije zemlje su same obećale da će riješiti problem funkcioniranja bankarskog sustava, ali nisu, iako su se potpisom na to obvezale", pojasnio je Lavrov.

On je rekao da se Turska mora ispričati i kompenzirati štetu koju je nanijela Rusiji u kriminalnoj akciji, koja je ratni zločin.

"I dalje ćemo zahtijevati da Tuska prestane izazivati kaos u Iraku, prije svega u odnosu prema Kurdima. Pored očigledno prisutnih neoosmanskih težnji, postoji i ekonomska računica da se tamo pozicionira, prilagodi, nekako učvrsti i čeka kada će početi bitka za Mosul da bi se prigrabila nalazišta. To je plan Turske", zaključio je Lavrov.

Kopirati
Drag cursor here to close