Čeka vas stolica

Lajčak: Nema bolje perspektive za zapadni Balkan od EU

Vijesti / Flash | 21. 09. 2012. u 13:16 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebni izaslanik EU Miroslav Lajčak poručio je u petak u Beogradu kako nema bolje i pozitivnije perspektive za zemlje Zapadnog Balkana od toga da, ako to žele, postanu dio Europske Unije i NATO-a.

"Čeka vas prazna stolica u EU. Pretvorite viziju što prije u realnost", poručio je on srbijanskim vlastima govoreći na Beogradskom sigurnosnom forumu čija je tema "Suočavanje s krizom: izazovi za demokraciju i sigurnost".

"Ne treba biti opsjednut datumima, već se treba usmjeriti na bit – a to je da izgradite europsku realnost u svojim zemljama", kazao je Lajčak, koji je i potpredsjednik slovačke vlade.

On je istaknuo kako "nije pitanje stići do članstva EU, već primijeniti europske standarde u svojim zemljama".

Po njegovim riječima, posao EU i NATO je da podupiru zemlje Zapadnog Balkana i održavaju živom njihovu perspektivu.

"I to jest slučaj. Za zemlje Zapadnog Balkana postoji vizija, budućnost i europska perspektiva", kazao je on.

S tim u vezi srbijanski premijer Ivica Dačić je, sudjelujući na istom skupu, istaknuo da je Kosovo najosjetljivije i najteže pitanje te kako srbijanska vlada nastoji "naći rješenja za sva pitanja i izgraditi nove mostove sa zemljama u regiji i s institucijama u Prištini".

Prvi potpredsjednik te vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić je istaknuo da Srbija "veoma visoko cijeni doprinos NATO-a i KFOR-a u stvaranju mirnog okruženja na Kosovu", ali i smatra "neprihvatljivom ulogu KFOR-a u formiranju i obuci kosovskih sigurnosnih snaga".

Kako je naveo, Srbija kao vojno neutralna zemlja ostaje privržena suradnji s državama članicama EU i europskim institucijama na planu zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Kopirati
Drag cursor here to close