Dvosmjeran proces

Lajčak: Europski projekt nije kompletan bez zapadnog Balkana

Vijesti / Flash | 05. 09. 2016. u 06:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Proširenje Europske unije je strateška investicija u njenu sigurnost i napredak, a europski projekt neće biti kompletan bez zapadnog Balkana'', izjavio je danas slovački ministar vanjskih poslova i za europska pitanja Miroslav Lajčak.

Lajčak je, na Inteparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (CFSP) u Bratislavi, pozdravio značajan napredak koji je postignut na zapadnom Balkanu zahvaljujući pomoći EU, kako u smislu tranzicije tako i u vezi regionalne suradnje, prenosi agencija TASR.

''Usprkos mnogim poboljšanjima, situacija na zapadnom Balkanu se još ne može vidjeti kao potpuno mirna i stabilna. Zbog toga EU mora ostati aktivno angažirana u toj regiji'', rekao je on, dodajući da je to jedan od razloga zašto je Slovačka uključila politiku proširenja među svoje prioritete tijekom predsjedavanja Vijećem EU.

Lajčak je kazao da je proširenje dvosmjeran proces, navodi TASR.

''S jedne strane mi insistiramo na principima uslovljavanja i vlastitih zasluga, što znači da zemlje u procesu prijema napreduju u skladu sa tim kako ispunjavaju uvjete - pri čemu je naglasak na kvalitetu više nego na brzini'', rekao je on.

Slovački ministar je napomenuo da, s druge strane, EU mora ispuniti svoje obaveze, pa tako ako zemlja kandidat obavi svoj zadatak dobro "onda je moramo približiti Europskoj uniji".

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini također je jučer izjavila da je "na zapadnom Balkanu postignuto puno napretka u skorije vrijeme".

Kako se navodi u dokumentu postavljenom na stranici Europske komisije, Mogherini je to izjavila na press-konferenciji održanoj povodom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU (Gymnich) u Bratislavi, prijestolnici Slovačke koja predsjedava Unijom.

Kopirati
Drag cursor here to close