Mladen Lijanović

Lagumdžija je tražio da Boljitak ustupi mjesto HDZ-u pa je nastradao

Vijesti / Flash | 10. 05. 2017. u 13:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon izbora 2010. godine vlast se prvi puta mogla formirati bez HDZ-a i tada smo mi iz NSRzB potpisali dokument poznat kao Platforma zajedno sa SDP-om, SDA, i HSP-om. Na razini BiH se nije mogla formirati vlast zbog pakta HDZ-a i SNSD-a, dok je Vlada FBiH funkcionirala. Zlatko Lagumdžija je zbog toga prodao Platformu na razini BiH, a od nas je tražio da izađemo iz vlasti da bi ušao HDZ, što smo mi odbili. Mi smo se opirali i pokazalo se da je i Lagumdžija osobno nastradao, a raspala mu se i stranka, formiran je DF i tako dalje'', ispričao je, između ostalog, Mladen Lijanović pred Kantonalnim sudom u Tuzli, gdje je svjedočio na suđenju njegovom bratu Jerku, nekadašnjem federalnom ministru poljoprivrede.

Pozvan kao svjedok obrane, Lijanović je govorio o osnivanju Narodne stranke Radom za boljitak, političkim odnosima tijekom sudjelovanja u vlasti te o djelima koja se stavljaju na teret njegovom bratu, piše Faktor.

Tužitelj je pitao Mladena Lijanovića je li bio upoznat s izvještajem Radne grupe Vlade FBiH iz 2012. godine u kojem se navodi da postoje zloupotrebe kada je u pitanju dodjela poticaja.

''Znao sam za taj izvještaj, o njemu se raspravljalo u Parlamentu FBiH i o tome su me izvijestili zastupnici Narodne stranke Radom za boljitak. Osobno nisam čitao izvještaj i ne znam detalje. Mene su informirali da tu nema problema i da je sve posljedica opstrukcija od strane struktura koje su zatečene u Ministarstvu poljoprivrede kada je moj brat preuzeo dužnost ministra'', rekao je Mladen Ivanković Lijanović, inače predsjednik NSRzB.

O financiranju NSRzB svjedok je rekao da je stranka ima jedan račun i da se sve radilo u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka, a da je gotov novac dolazio samo putem članarina, koje su iznosile od jedne do 20 maraka.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajuće sudskog vijeća Vildane Helić svjedok je potvrdio da je on osobno uplaćivao novac na račun stranke, da ne zna je li to netko činio od članova Predsjedništva stranke, ali da se to može provjeriti.

Mladen Ivanković Lijanović nakon pitanja advokatice Delalić izjavio je kako mu nije poznato da je njegov brat ili neko drugi iz stranke tražio dio novca za isplatu poticaja.

Faktor podsjeća kako je Jerko Ivanković Lijanović optužen da je, dok je obavljao funkciju ministra i dopremijera FBiH, oštetio federalni budžet za više od 817 tisuća maraka. On je, prema navodima optužnice, uvjetovao poljoprivrednike da dio novca od poticaja daju njemu i članovima njegove organizirane grupe, čiji je član bio i njegov nekadašnji savjetnik Stipe Šakić, kojem se također sudi u istom predmetu.

Kopirati
Drag cursor here to close