Podrška Balkanu

Kurtz s Vučićem: Austrija želi Srbiju u Europskoj uniji

Vijesti / Flash | 13. 02. 2017. u 18:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kutz izjavio je danas u Beogradu da Austrija podržava proširenje Europske unije (EU) članstvom zemalja Zapadnog Balkana.

"Danas jasno želim reći da, iako je protekla godina bila teška za EU, naš stav ostaje isti, želimo da Zapadni Balkan, a posebno Srbiju podržimo na putu ka EU. Učinit ćemo sve da taj put podržimo i potaknemo", rekao je Kutz na konferenciji za novinare poslije razgovora s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kutz je ocijenio da je Balkan područje na kome su tenzije česte, ali da je važno da regija očuva stabilnost.

"Balkan i dalje jeste regija gdje često dolazi do izazova, nekada i do tenzija, tu je potrebna trezvena politika, političari koji misle na cijelu regiju i rade na tome da cijela regija ima pozitivan razvoj", rekao je Kutz i zahvalio Vučiću na dobroj suradnji i na tome što ima "vodeću ulogu i konstruktivan zadatak ulogu na cijelom Balkanu", dok je premijer Srbije rekao da je Kutz jedan od rijetkih političara iz EU koji je posvećen radu i rješavanju problema u balkanskoj regiji.

Kutz i Vučić su razgovarali o migrantskoj krizi i stanju u regiji. Kutz je izrazio zahvalnost za sudjelovanje Balkana, posebno Srbije u pomoći u trenutku kada je kriza bila na vrhuncu i kada su izbjeglice željele stići do najrazvijenijih europskih zemalja.

"Zemlje poput Austrije i Švedske su bile preopterećene i u tom trenutku smo imali podršku naših prijatelja na Balkanu da okončamo prolazak od Grčke do srednje Europe. Drago mi je što su Makedonija i Srbija pružile podršku u ovoj teškoj fazi", rekao je Kurtz i dodao da je 20 austrijskih vojnika raspoređeno na srpsko-bugarskoj granici i da zaštita granica Srbije predstavlja prednost i za druge srednjoeuropske zemlje.

Vučić je rekao da u Srbiji ima oko 7.000 migranata i da je 90 posto njih smješteno u prihvatne centre, ali da je problem u tome što mali dio njih ne želi ići u centre jer tako "lakše dolaze do krijumčara koji ih mogu preko Hrvatske i drugih zemalja lakše provesti do EU".

"Srbija je svoje obaveze ispunila i ispunjava ih. Neke druge zemlje u regiji su rekle da će primiti pet ili 10 tisuća izbjeglica, a nisu primile ni jednu. Izbacuju ih iz svojih zemalja, što Srbija ne čini. Ni Srbija, kao ni Austrija ne želi biti parking mjesto za bilo koga", rekao je Vučić i zahvalio šefu austrijske diplomacije na pomoći koju ta zemlja pruža Srbiji.

On je zahvalio Kurtzu na tome što inzistira da se problemi na Balkanu rješavaju mirno.

"Točno je rekao naš prijatelj Johanes Hahn (europski povjerenik za proširenje) da je na Balkanu jedna iskra dovoljna da zapali sve", rekao je Vučić.

Kada je reč o bruxelleskom dijalogu Beograda i Prištine, Kurtz je kazao da ono što je dogovoreno mora i se poštovati i da Austrija želi da dijalog bude nastavljen.

Kurtz i Vučić ocijenili su da su odnosi dvije države dobri na "političkom, ekonomskom i ljudskom planu", da se Srbi u Austriji osećaju kao kod kuće i kazali da više od 500 austrijskih poduzeća posluje u Srbiji.

Kurtz će danas razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ali i sa ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, jer će nazočiti operativnom sastanku tužitelja i policajaca iz Bugarske, Hrvatske i predstavnika Stalne udarne grupe za suzbijanje krijumčarenja ljudi Srbije, koji je organizirao OEBS kako bi omogućio razmenu podataka o krijumčarenju migranata.

Kurtz će Stalnoj udarnoj grupi uručiti i vozila i IT opremu, poklon Misije OEBS u Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close