Afere, istrage i javne nabavke

Kupljeno 67 milijuna KM medicinske opreme bez provođenja zakonskih procedura

''U razdoblju od 1. siječnja 2020. do 25. rujna 2020. putem izuzeća zakona realizirano je 537 postupaka koje su po svom karakteru bile vezane za COVID-19. Vrijednost ovih postupaka veća je od 67 milijuna KM.''
Vijesti / Flash | 31. 01. 2021. u 09:31 BHRT
Dva zakona predstavlju kočnicu da se krene u direktne pregovore sa proizvođačima cjepiva

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se na svjetskom tržištu vodi rat za gotovo svako cjepivo, građani u BiH zbog političkih elita postali su taoci zakona i procedura. Službeno dva zakona predstavljaju kočnicu da se krene u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina. Ipak, ovi Zakoni od izbijanja pandemije do danas nisu bili prepreka da se nabavlja medicinska oprema vrijedna nekoliko desetina milijuna maraka.

Vlasti u Bosni i Hercegovini u Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima nalaze alibi zbog koje još nisu počeli direktni pregovori sa proizvođačima cjepiva.

''Obzirom da odluka o stanju prirodne nesreće na razini države nije odjavljena što znači da se može primijeniti registracija po toj skraćenoj proceduri. Međutim, ta procedura kao takva mora biti detaljno obrađena u pravilniku o izdavanju dozvole za stavljanje lijekova u promet, što Agencija za lijekove još nije uradila. Ostaje potez na Agenciji za lijekove, a izvijestili su nas da će se u tom kontekstu tražiti kompletna dokumentacija kao što se traži za redovnu registraciju'', izjavila je Snježana Bodnaruk, iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Agencija za javne nabavke BiH je još u ožujku prošle godine izdala priopćenje s pratećim tumačenjem Zakona o javnim nabavkama, koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa zbog razloga i u uvjetima krajnje hitnosti.

I tako su institucije u našoj zemlji uvozile i kupovale medicinsku opremu bez provođenja propisanih procedura, a koristeći ove olakšice. Pa se u izvještaju Transparency Internationala navodi da je u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 25. rujna 2020. putem izuzeća zakona realizirano 537 postupaka koje su po svom karakteru bile vezane za COVID-19. Vrijednost ovih postupaka veća je od 67 milijuna KM.

''Argumentacija je poprilično bila sporna, gdje su ugovorni organi dodjeljivali milijunske ugovore uz obrazloženje da je netko uložio žalbu na tender pa se hitno ugovor mora dodijeliti pregovaračkim postupkom'', kazao je Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH

Iz izvještaja je vidljivo da je u prvom mjesecu izbijanja pandemije – ožujku, realizirano 147 postupaka vrijednosti 8,7 milijuna KM. U travnju je realiziran 251 postupak vrijednosti čak 58,3 milijuna KM. U ostalim mjesecima je realizirano 139 postupaka u vrijednosti 650.000 KM. Neke od ovih javnih nabavki predmet su istraga i Tužiteljstva BiH.

Slučaj ''Respiratori'' jeste najpoznatiji i sudski postupak u ovom slučaju već je počeo. Javnost čeka i epilog istrage protiv direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandra Zolaka koji je izdvojen iz predmeta ''Respiratori'' jer je predmet istrage zbog drugih odluka koje je donosila Agencija, a koje se odnose na javne nabavke.

Kopirati
Drag cursor here to close