Svjetski dan slobode medija

Kucnuo je čas – oslobodimo medije!

Svjetski dan slobode medija - Podsjetnik na zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija
Vijesti / Flash | 03. 05. 2019. u 08:54 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sloboda medija ključni je stub demokracije i osnova na kojoj se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode. Zabrinjavajuće je da je samo postojanje slobode medija u velikoj opasnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim zemljama širom svijeta. Velika Britanija i OSCE zajednički rade u ovom području i igraju aktivnu ulogu u pružanju podrške ostvarenju i promoviranju ovih sloboda, priopćeno je iz OSCE-a.
 
''3. svibanj, Svjetski dan slobode medija, podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i našu obvezu da poduzmemo sve što je u našoj moći da omogućimo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem. Bez toga, demokracija ne može opstati, a svi se moramo više potruditi da postignemo taj cilj.
 
Ovogodišnja tema: „Mediji za demokraciju: novinarska profesija i izbori u vremenima dezinformacija“, ukazuje na aktualne izazove sa kojima se suočavaju mediji u vrijeme izbora. Ovdje u BiH, redovno smo svjedoci pristranog i neujednačenog izvještavanja, posebno tijekom izborne godine, te izvještavanja kojim se u zajednicama širom zemlje raspiruje retorika podjela.
 
Umjesto toga, novinarima je potrebno omogućiti da građanima pruže objektivne i pouzdane informacije na osnovu kojih oni mogu donositi odluke i tražiti od izabranih predstavnike da odgovaraju za svoje postupke. Samo je tako moguće istinski očuvati mir i demokraciju'', rečeno je iz misije OSCE-a u BiH.
 
Navode da intenzivno surađuju s predstavnikom OSCE-a za slobodu medija u rješavanju svih problema nastalih zbog prijetnji po slobodu medija, te poziva nadležne institucije da u potpunosti provedu Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara, kojom se od država članica traži poduzimanje efikasnih mjera u cilju sprečavanja prakse nekažnjavanja krivičnih djela čije su žrtve novinari.
 
Uvažavajući sve lošije stanje sa kojim se suočavaju novinari širom svijeta, ministar vanjskih poslova Velike Britanije imenovalo je istaknutu pravnicu za pitanja ljudskih prava Amal Clooney na poziciju specijalne izaslanice za slobodu medija. Vlada Velike Britanije 10. i 11. srpnja bit će domaćin globalne konferencije o slobodi medija, na kojoj će sudjelovati novinari, političari i predstavnici građanskog društva, kako bi postigli dogovor o tome kako zaštititi novinare i medije kao okosnicu demokracije.
 
''Na današnji dan, kao i svakog drugog dana, dužni smo prisjetiti se okrutne stvarnosti i svakodnevnih prijetnji i napada na novinare u BiH i širom svijeta. Odajemo priznanje novinarima koji neumorno tragaju za istinom, često pri tome riskirajući vlastitu sigurnost, a u nekim slučajevima i živote. Njihova odlučnost i hrabrost nadahnuće su za sve nas. Kucnuo je čas – oslobodimo medije! Sretan Svjetski dan slobode medija'', poručili su iz OSCE-a.

Kopirati
Drag cursor here to close