Prekid suradnje

Kuba: Pod pritiskom i prijetnjama nećemo pregovarati sa SAD-om

Vijesti / Flash | 19. 06. 2017. u 19:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti na Kubi su, reagujući na nedavnu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o poništenju procesa normalizacije odnosa koji je započeo njegov prethodnik Barack Obama, poručile da neće pregovarati s Bijelom kućom o spomenutom pitanju.

Ministar vanjskih poslova Kube Bruno Rodriguez je istaknuo da ne žele pregovarati sa SAD-om koji, kako je rekao, vrši pritisak na njih.

"Pod pritiskom i prijetnjama, nećemo pregovarati sa SAD-om ni o kakvom pitanju", rekao je Rodriguez.

Dodao je da Kuba neće praviti nikakve ustupke koji mogu dovesti u pitanje njen suverenitet.

"Kuba, kao što je to bilo tijekom cijele revolucije, neće praviti nikakve ustupke koji bi mogli nanijeti štetu njenom suvernitetu", kazao je Rodriguez.

Istaknuo je na kraju da će odluka američkog predsjednika Trumpa dodatno ujediniti kubanski narod, javlja Anadolija.

Podsjetimo, Trump je u obraćanju emigrantima kubansko-američkog porijekla u Miamiju 16. svibnja poručio da je poništio proces normalizacije odnosa koji je započeo njegov prethodnik Barack Obama.

"Otkazujem potpuno jednostrani sporazum prethodne administracije s Kubom", rekao je tada Trump, dodajući da će razotkriti, kako je kazao, zločine Castrovog režima.

Napomenuo je da je sporazum Obamine administracije sa Castrovim režimom, kako je rekao, "pogrešan", dodajući da će "preokrenuti" mnoge poteze prethodne administracije u vezi s obnovljenim odnosima SAD-a i Kube.

Naglasio je da će restrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska Vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane progoniti disidente.

Ipak, Trump neće prekinuti diplomatske i trgovinske veze s Kubom, niti će zatvoriti američko veleposlanstvo u Havani.

Kopirati
Drag cursor here to close