Političke igre

Krstičević: Optužnice su politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 12:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je izjavio da nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a, a cijeli slučaj, koji je u središtu javnosti nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, ocijenio je političkim procesom s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Krstičević je u izjavi novinarima u Banskim dvorima rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama. "Čitam o tome već 15 godina, a gdje je istina ne znam", rekao je te na upit novinara kazao kako od službenih institucija nije dobio nikakvu informaciju je li na optužnicama.

Novinari su ga pitali hoće i putovati u BiH, a on je odgovorio da je slobodan čovjek te da se osjeća slobodno.

Cijeli slučaj vidi kao politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske. "Jasno je da se radi o jednoj strategiji, jednom političkom procesu s ciljem da se destabilizira Hrvatska, da se nesigurnost unese u branitelje i taj proces dugo traje", rekao je.

Zadaća je države, dodao je, da na to odgovori nizom mjera. "Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije i preko naših saveznika moramo snažno zaštititi sigurnost svakog našeg čovjeka i moramo snažno zaštititi hrvatske nacionalne interese. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem da Vlada i država mogu to učiniti", dodao je.

U tom kontekstu istaknuo je i važnost pokretanja postupka izrade strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti, o čemu je hrvatska Vlada odluku donijela na današnjoj sjednici.

Povjerenstva, koja je tim povodom Vlada osnovala, a kojima je Krstičević na čelu, kazao je, radit će na tome da se stvori sustav nacionalne sigurnosti koji polazi od sigurnosti građana kao pojedinca.

Medved: Sva resorna ministarstva ozbiljno shvatila problem oko uhićenja u BiH

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak izjavio je kako je hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade sve ministre izvijestio što Vlada čini vezano uz uhićenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, istaknuvši da su sva resorna ministarstva i tijela ozbiljno shvatila taj problem.

Nakon sjednice Vlade novinari su Medveda pitali i ima li informaciju da je u pripremi još neka optužnica, na što im je odgovorio da se u Vladi zasad bave pitanjem uhićenja deset osoba i svemu što je prethodilo uhićenju, zbog čega svako ministarstvo i organizacija postupaju vrlo odgovorno u okviru svojih nadležnosti.

"Kao nadležni ministar za hrvatske branitelje, itekako imam svoju ulogu i vrlo odgovorno ćemo odraditi svaki posao koji je u našoj nadležnosti", dodao je Medved.

Nije želio komentirati trebaju li primjerice hrvatski generali Ante Gotovina i Damir Krstičević biti u strahu da će biti uhićeni. "Imali ste priliku čuti predsjednika Vlade koji je jasno iznio stav i organizaciju vezano za taj predmet", kazao je Medved.

Dodao je da je razgovarao s hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te da će nastaviti razgovore. I ovaj puta hrvatski branitelji kao partneri i ministarstvo zajedno djeluju u cilju iznalaženja odgovarajućih mjera kako se ovo više ne bi dogodilo, odnosno kako bi odradili posao s ciljem omogućavanja pravne i socijalne sigurnosti hrvatskih branitelja, poručio je Medved.

Kopirati
Drag cursor here to close