Ometanje

Krsmanović tužio BiH nakon oslobađajuće presude za ometanje rada pravosuđa

Sud je konstatirao da se pripremno ročište odgađa zbog mirnog rješenja spora, te je naredno ročište zakazano za 5. siječnja 2021. godine.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milenko Krsmanović je tužio Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijelne štete nakon oslobađajuće presude Državnog suda za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanja na ubojstvo odvjetnika Muhidina Kape, a pripremno ročište je odgođeno nakon što su njegov pravni zastupnik i Pravobraniteljstvo BiH izjavili da će započeti pregovore o izvansudskom rješavanju spora.

Sud je konstatirao da se pripremno ročište odgađa zbog mirnog rješenja spora, te je naredno ročište zakazano za 5. siječnja 2021. godine, javlja BIRN.

Krsmanović je, prema informacijama koje je odvjetnik Damir Kočo potvrdio, tužbu za naknadu štete podnio zbog činjenice što je tri mjeseca proveo u pritvoru i više mjeseci pod mjerama zabrane dok je bio pod istragom.

Državni sud je u svibnju 2017. oslobodio krivnje Krsmanovića za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanje na ubojstvo odvjetnika Muhidina Kape kako bi ga spriječio da svjedoči protiv njega u predmetu ratnog zločina.

Prije toga je Tužiteljstvo BiH optužilo Krsmanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a predmet je ubrzo prebačen Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na daljnje procesuiranje.

Vrhovni sud Republike Srspke je u rujnu 2018. pravosnažno oslobodio optužbe Krsmanovića da je 7. srpnja 1992. u selu Pedište (općina Sokolac) s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS) tukao oštećenog Muhidina Kapu, civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, danas poznatog odvjetnika, kao i da je sa tim vojnikom došao do mjesta gdje je bio zarobljen Kapo, kojeg je opljačkao i odvezao prema Stanici javne sigurnosti (SJB) Sokolac.

Kopirati
Drag cursor here to close