Izvješće State Departmenta

Kršenje ljudskih prava u BiH: Negira se genocid, uskraćuje se pravo na jezik

Izvješće tretira i problem ''dvije škole pod jednim krovom'', napominjući da politička stranke kontroliraju školsku administraciju preko 13 različitih ministarstava obrazovanja.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2018. u 22:20 Bljesak.info
Kopirati

U najnovijem izvješću američkog State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, objavljen na stranici State Departmenta, između ostalog se spominje i negiranje srebreničkog genocida, zabrana prava na izučavanje bosanskog jezika povratnicima Bošnjacima u bh. entitet Republika Srpska, ali i uskraćivanje prava na izučavanje srpskog jezika u FBiH, naročito u Hercegbosanskoj županiji, gdje živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom godine predsjednik RS-a i viši dužnosnici njegove političke stranke, kao i drugi dužnosnici i lideri u RS-u više puta su negirali da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995. godine, unatoč višestrukim presudama lokalnog i međunarodnog suda'', navodi se u izvješću State Departmenta, prenosi novinska agencija Patria.

Izvješće tretira i problem ''dvije škole pod jednim krovom'', napominjući da politička stranke kontroliraju školsku administraciju preko 13 različitih ministarstava obrazovanja u zemlji, te često provode obrazovne politike zasnovane na etničkoj isključenosti.

''Kada učenici, roditelji i nastavnici odluče da se odupru segregaciji, često nailaze na političku ravnodušnost, a ponekad i zastrašivanje'', navodi se.

U izvješću o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini se spominje i to da političari medijske kritike tretiraju kao govor mrženje, navodeći primjer televizije N1 i BNTV-a, kada im iz Ureda predsjednika RS-a nisu željeli odobriti akreditacije za ulazak na press konferenciju.

Kopirati