Nevrijeme

Krov munare pao prije dolaska vjernika na molitvu

Prilikom dolaska na večernju molitvu, nešto prije 18 sati, u haremu, pred džamijskim ulazom, zatekli su krov munare, odnosno konstrukciju dugu oko sedam metara.
Vijesti / Flash | 06. 11. 2019. u 15:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed nevremena i olujnog vjetra, u utorak večer je u mjestu Grivići kod Hadžića, nadomak Sarajeva-  pred sami ulaz u džamiju pao krov munare, prenosi Anadolija.

Mještani džemata Grivići navode kako su u utorak večer prilikom dolaska na večernju molitvu, nešto prije 18 sati, u haremu, pred džamijskim ulazom, zatekli krov munare, odnosno konstrukciju dugu oko sedam metara. Na svu sreću, kažu, u tom momentu u haremu nije bilo nikoga.

Velid ef. Dupovac, imam u džematu Grivići, kazao je novinaru AA kako je krov munare pao neposredno pred dolazak vjernika na molitvu.

Krov munare je tijekom pada jednim dijelom najprije udario u desni gornji ćošak džamije, a potom završio na tlu. Pao je svega jedan metar od prvog mezara u haremu džamije. U kontekstu prostora oko džamije, šteta je skoro pa zanemariva.

Foto: Anadolija / Krov munare pao prije dolaska vjernika na molitvu

"Sinoć 10-ak minuta prije jacija-namaza, neke džematlije su bile ovdje na ulazu u harem, kada je usljed nevremena i jakog vjetra pao krov munare i završio na tlu. Riječ je o otprilike nekih šest metara dugoj krovnoj konstrukciji, sa alemom oko sedam metara", istaknuo je Dupovac.

Dodaje kako je uzrok jak vjetar, ali moguće i dotrajalost same konstrukcije, koja je bila od drveta, obložena bakrom.

"Hvala Allahu da nije bilo ljudskih gubitaka, da nitko nije povrijeđen, jer ovdje je velika frekvencija ljudi, posebno djece u danima vikenda. Panike nema, bitno je da se nikome ništa nije dogodilo. Ovaj materijalni dio će se sanirati", kazao je Dupovac, naglašavajući kako će uništena konstrukcija ubrzo biti izmještena iz dvorišta džamije.

Imam Dupovac podsjeća kako je džamija u Grivićima sagrađena davne 1904. godine, potom je rušena u posljednja dva rata, da bi 1999. godine bila ponovo obnobljena.

Obzirom da se približila zima, krov munare će vjerojatno biti obnovljen na proljeće.

Kopirati
Drag cursor here to close