3F pred Sudom

Kronologija sinoćnjeg ročišta

Tužitelji Mirza Hukeljić i Džermin Pašić koji rade na slučaju su naveli da će u svom izlaganju predstaviti dokaze i činjenice prikupljene tijekom istrage
Vijesti / Flash | 31. 05. 2020. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku ročišta o određivanju pritvora osumnjičenim u predmetu Respiratori, tužitelji Mirza Hukeljić i Džermin Pašić koji rade na slučaju su naveli da će u svom izlaganju predstaviti dokaze i činjenice prikupljene tijekom istrage, a koje potkrepljuju postojanje osnovane sumnje za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih, i to za činjenje sljedećih kaznenih djela:

Fadil Novalić; udruživanje zbog činjenja kaznenih djela:

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Primanje nagrade za trgovinu utjecaja ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

Fahrudin Solak; udruživanje zbog činjenja kazneih djela:

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Primanje nagrade za trgovinu utjecaja ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Krivotvorenje službene isprave

Fikret Hodžić; udruživanje zbog činjenja kaznenih djela::

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Primanje nagrade za trgovinu utjecaja ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata

Plan da bi pribavili novac

Tužitelji državnog tužiteljstva izlaganje su nastavili tvrdnjama da je Tužiteljstvo BiH do sada provelo veliki broj istražnih radnji uključujući pregled dokumentacije u javnim ustanovama, pretrese javnih ustanova, privremena oduzimanja predmeta i ispitivanje velikog broja svjedoka. Pojasnili su kako je istraga na premijera Vlade FBiH proširena 13. svibnja.

Izložili su da su zijekom istrage prikupljeni dokazi koji govore da su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić zajedno s drugima koristeći okolnosti pandemije korona virusa pripremili plan da bi pribavili novac, razradili podjelu uloga kako bi, između ostalog, Fadil Novalić iskoristio poziciju premijera i službeni i politički utjecaj i položaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje FUCZ; da je Fahrudin Solak prekoračio ovlaštenja, a Fikret Hodžić neistinito prikazao da ispunjava uvjete za nabavku stotinu respiratora.

Kazali su i kako prikazane cijene respiratora na fakturama ne odgovaraju stvarnim vrijednostima, te kako je plan formiran i sproveden s ciljem sticanja i zadržavanja protupravne koristi u iznosu poznatom samo osumnjičenima, a ne manjem od milijun maraka.

Opravdanost potrebe određivanja pritvora tužiteljima temelje na potrebama za radnjama koje Tužiteljstvo namjerava provesti, poput saslušanja svjedoka koji se sadržajno nalaze u dokazima koje je istraga do sada pokazala, a pritvor zahtijevaju, a u smislu sigurnosti istrage.

Navode kako se radi o svjedocima iz Vlade FBiH, FUCZ, Stožera CZ FBiH, Agencije za lijekove BiH i zaposlenika F.H. Srebrena malina, te kako tek trebaju provesti vještačenje s ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja s telefona, grafološku istragu dokumenata, dodatna vještačenja respiratora i financijsku istragu. Poručuju da nije isključeno postojanje drugih pripadnika ove skupine.

Tužitelji navode da su osumnjičeni zloupotrijebili tumačenje člana 10. stava b Zakona o javnim nabavkama BiH u svrhu realizacije svog plana, te podsjećaju na sjednicu Vlade FBiH održanu 16.03.2020. u okviru čijih zaključaka stoji i onaj pod rednim brojem 6. – da se suglasnost za hitno sprovođenje postupka javnih nabavki daje zdravstvenim ustanovama.

Tužitelji su govorili i o dokazima da su Fadil Novalić i Fikret Hodžić kontaktirali krajem ožujka, kad još nije bilo službene ponude Srebrene maline – email komunikaciji Fikreta Hodžića prema privatnoj gmail adresi Fadila Novalića 29.03., na koju je prema tvrdnjama tužiteljstva Fikret Hodžić poslao dvije vrste respiratora od kojih nijedan nije kupljen – Boray 300D Ventilator i Shangrila 510S. Samo je ponuda za prvu vrstu respiratora proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Svjedok čiji identitet nije otkriven je u okviru istrage izjavio da je Novalić u ožujku u svom uredu razgovarao s nekim liječnikom koji mu je rekao da je ovaj respirator neupotrebljiv po iskustvu iz Srbije i Velike Britanije.

Tužitelji su naveli da je bilo najmanje bitno o kojoj vrsti respiratora se radi, da je jedino bitno bilo da ih nabavi Fikret Hodžić.

Dva ugovora?

Ugovor između FUCZ i Srebrene Maline potpisan je 03.04.2020., a kao predmet ugovora navodi se kupoprodaja respiratora tipa HC VE 003. Da je premijer Novalić i dan ranije znao za ovaj ugovor, potvrđuje pismo poslano 02.04.2020. preko pisarne Vlade FBiH kineskim dostavljačima, u kojem se navodi da će dokaz o isplati SWIFT biti poslan sutra, 03.04.2020.

Tužitelji navode i da su Novalić i Solak od 16.03. do izvršenja kaznenog djela i nakon bili u potpuno opravdanoj komunikaciji, međutim i da su postojali kontakti za planiranju i realizaciju pribavljanja protupravne koristi. 24.04.2020, iz FUCZ-a je na privatni gmail Fadila Novalića poslan ugovor u kojem je predmet kupoprodaje respirator invazivni HC VE 003, te u prilogu ponuda za nabavku ovog respiratora firme Srebrena Malina.

Tužitelji tvrde da postoji osnovana sumnja da je ova ponuda uručena direktno na ruke Fahrudinu Solak drugog travnju u uredu FUCZ-a, bez protokola, te da je upravo tada zabilježen posjet službenika Vlade FBiH ovim prostorijama.

Oba ugovora koja su se pojavila u javnosti identična su osim u nazivu tipa respiratora. Tužitelji su naveli kako je ponuda dostavljena dan prije potpisivanje ugovora, te da nije uvedena protokolom 02.04., ali da ugovor 03.04. jeste i da su to potvrdili zaposlenici FUCZ. Objašnjavaju i kako je potom Fahrudin Solak sam sebi podnio prijedlog za izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama BiH, sam ga prihvatio i sam donio odluku da se ova nabavka izuzima od Zakona o javnim nabavkama BiH.

Navedeno je i kako su ugovori zamijenjeni u spisu FUCZ, kao i ponude, te da je to znao i Fadil Novalić, koji je opet poslao pismo kineskim dobavljačima, 14.04.2020., ovaj put referirajući se na respiratore tipa ACM812A, a da je draft ovog pisma dostavio Fikret Hodžić.

Ročište je održano pred sutkinjom za prethodni postupak, Tatjanom Kosović, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close