Mjere, mjere

Krizni stožer sagledao sve i donio nove mjere za idućih 14 dana

Dozvoljava se vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera ovisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, te naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema tome, dozvoljava se vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera ovisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od 30. siječanj, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Krizni stožer je zadužen da, nakon isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

"Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kantonalnih kriznih stožera, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona", priopćeno je iz Vlade FBiH.

U skladu sa zaključkom od 8. siječnja, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama Vlade koje su donesene s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika od širenje virusa.

Inače, kako je navedeno u informaciji, prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH je, zaključno sa 25. siječnja, registriran 77.501 laboratorijski potvrđen slučaj zaraze koronavirusom kao i 2.427 smrtnih slučajeva. Trenutno je evidentirano 11.072 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Na razini FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 59 slučajeva na sto tisuća stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Kantonu 10.

Kopirati
Drag cursor here to close