Zastupnički dom

Kriza je još veća

Vijesti / Flash | 07. 03. 2017. u 11:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu državnog parlamenta Staša Košarac izjavio je danas da zastupnici te stranke ne sudjeluju u nastavku sjednice tog doma iz razloga što Kolegij, odnosno parlamentarna većina, nije prihvatila njihov zahtjev da se prolongira sjednica.

Košarac je rekao kako su razlozi za takav zahtjev isti kao i oni koje su naveli 16. veljače, kada je prekinuta sjednica.

''Smatramo kako ne postoje normalni demokratski uvjeti da se ova sjednica održi. Smatramo, isto tako, da je kriza mnogo veća nego što je bila 16. veljače s obzirom na da je u međuvremenu podnesen nelegitiman i nelegalan zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Haagu'', istaknuo je Košarac.

Po njegovim riječima, time je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović definitivno blokirao rad Predsjedništva BiH.

Košarac je naveo da Klub zastupnika SNSD-a nema namjeru blokirati niti bojkotirati rad parlamenta za što ih, kako kaže, pokušavaju optužiti kako političke strukture koje dolaze iz FBiH tako i ''takozvani Savez za promjene''.

''Smatramo da odluka Kluba zastupnika SDS-a da prisustvuje današnjoj sjednici, a da ne glasuju, predstavlja s jedne strane jeftin pokušaj pravdanja javnosti RS-a za proizvedeno nejedinstvo u RS-u, prije svega na sjednici NSRS-a, a s druge strane potrebu da ojačaju svoj odnos prema lideru SDA Bakiru Izetbegoviću'', ustvrdio je Košarac.

Zastupnik Sadik Ahmetović je izjavio novinarima kako je iznošenje stavova o reviziji presude u predmetu BiH protiv Srbije od političara dovelo BiH u ovu krizu.

''Mislim da stavove o reviziji presude trebaju govoriti stručnjaci i pravnici. Nadam se da će Međunarodni sud pravde u Haagu dati svoje konačno stručno mišljenje o zahtjevu za reviziju'', kazao je Ahmetović.

Po njegovim riječima, ono što je veći problem za ovu zemlju, jeste da ''predsjedavajući Predsjedništva BiH zastupa interese druge države''.

Ahmetović ističe kako je ovo odnos BiH, Srbije i Međunarodnog suda pravde u Haagu.

''Daytonski mirovni ugovor podrazumijeva način glasovanja i u Predsjedništvu, i u Parlamentu BiH i u svim institucijama. Žalosno je da Daytonski mirovni ugovor, ili ukoliko do toga dođe ono na što se poziva Mladen Ivanić, da zbog procedura glasanja, kako on to kaže, žrtvama bude onemogućeno traženje pravde. To je nedostatak u Daytonskom mirovnom ugovoru'', rekao je i dodao kako je to poruka i Međunarodnom sudu pravde u Haagu, ''da formalnopravni razlozi na koje se poziva Ivanić ne smiju i ne mogu biti prepreka za reviziju, odnosno za traženje pravde za žrtve''.

Ahmetović ističe kako bi to bilo pogubno ''i za našu zemlju i za demokratsku Europu, kako oni za sebe vole kazati''.

Kopirati
Drag cursor here to close