Prijava načelnika Jablanice

Oglasilo se Tužiteljstvo: Kaznena prijava protiv Dodika kod tužitelja

Krivična prijava načelnika Jablanice protiv Dodika kod postupajućeg tužitelja
Vijesti / Flash | 17. 08. 2021. u 14:40 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kaznena prijava načelnika Jablanice Damira Šabanovića protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika raspoređena je u rad postupajućem tužitelju Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju'', priopćeno je iz tog tužiteljstva.

Prijava je zaprimljena jučer, a podnesena je zbog kaznenog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH odnosno zbog nedavanja suglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa-planina Čvrsnica, navedeno je također u priopćenju.

Tužiteljstvo BiH je ovo priopćenje uputilo nakon više medijskih upita vezanih za podnošenje prijave.

Hoće li Dodik odgovarati?

Podsjetimo, ranije je načelnik Jablanice priopćio da podnosi kaznenu prijavu u kojoj se između ostalog ističe da ''posljedice nepostupanja osumnjičenog, odnosno nepoduzimanje radnji za koje je isti ovlašten i dužan poduzeti, šteta se uvećava i posljedice su sve veće jer se požar širi i ugrožava zaštićene biljne endemske vrste kojih je na lokalitetu Plasa-Čvrsnica ukupno 70 i više zaštićenih područja prirode'' 

Mediji su se ranije zapitali, može li i hoće li Milorad Dodik kazneno odgovarati za nesavjestan rad. Što kaže Kazneni zakon BiH, ima li Dodik imunitet ili, pak, odgovornost dok imovina države gori.

''Definitivno vidim odgovornost za propuštanje poduzimanja svoje službene dužnosti uslijed koje nastaje neka šteta. Osim ovog člana Kaznenog zakona ovu situaciju uređuje i kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je mene ova situacija značajno posjetila na situaciju kada su se dogodili prosvjedi 2014. godine, a kada je Goran Zubac kazneno odgovarao za propuštanje da pošalje specijalnu jedinicu SIPA-e da pomogne u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH'', navodi odvjetnica Nina Kisić. 

''Očekujem da će neko ratovati. I jučer je bila sjednica Predsjedništva BiH na kojoj ponovo nije bilo Milorada Dodika. Nadam se da će OHR reagirati i omogućiti da se angažiraju helikopteri Oružanih snaga'', kaže Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica (SDP). 

Helikopter iz RS-a

Jutros su za naš portal iz Vatrogasne postrojbe Jablanica rekli kako očekuju ponovni angažman Helikopterskog servisa Republike Srpske.

''Za sada je stanje s požarom stabilno. Cijelu noć smo se borili s vatrom koja se proširila na magistralnu cestu do Donje Jablanice i znatno se približila kućama. Helikopter iz RS-a i danas bi trebao pomagati u gašenju požara'', kazali su. 

Jak vjetar je počeo puhati, a gasitelji pokušavaju spriječiti da se požar približi kućama.

Kopirati
Drag cursor here to close