Zaplijenjena od kriminalaca

Zaplijenjena ''kriminalna imovina'' ići će u humanitarne svrhe

Imovina koja je zaplijenjena od kriminalaca davat će se u humanitarne svrhe
Vijesti / Flash | 05. 05. 2019. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtke, hoteli, benzinske postaje, obiteljske kuće, stanovi, vikendice, automobili i, naravno, gotovina koju je od pojedinaca ili skupina optuženih za kriminal preuzela Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, u samo godinu dana prelazi iznos od 13,8 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Iznosi

Na temelju izvješća koje je ova Agencija dostavila Vladi Federacije BiH, utvrđeno je da vrijednost oduzete imovine kojom je Agencija upravljala do 2018. godine iznosi 13,851.041,11 maraka. Od toga, vrijednost poslovnih udjela iznosi 6,171.863,08 maraka, vrijednost nekretnina iznosi 7,100.000 KM, a vrijednost oduzetih automobila 115.447,63 marke te na kraju novac oduzet u iznosu od 108.810 eura i 250.916,60 maraka, što je ukupno u domaćoj valuti 463.730,40 maraka.

Iako kadrovski i nije dovoljno popunjena i da s njom županijski i ostali niži sudovi s prostora Federacije BiH ne surađuju, odnosno ne dostavljaju joj izvješća o presudama i oduzimanju imovine stečene kriminalnim djelom, Agencija se ipak može pohvaliti zavidnim rezultatima.

Trajno oduzeta imovina vrijedna 1,286.779,45 maraka

Nakon izricanja pravomoćnih sudskih presuda Agencija je trajno oduzela nezakonito stečenu imovinsku korist u vrijednosti od 475.663,08 maraka, dok ukupna vrijednost trajno oduzete nezakonito stečene imovinske koristi, po kojoj je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom tijekom 2018. godine postupala, iznosi 1,286.779,45 maraka.

Tijekom 2018. godine na osnovi nezakonito stečene imovinske koristi u proračun Federacije BiH uplaćen je iznos od 446.622,41 marku, što je i dobro s obzirom na to da su troškovi Agencije za upravljanje oduzetom imovinom oko 700 tisuća maraka.

Zbog niza loših zakonskih rješenja spomenuta Agencija mogla je sigurno i više napraviti na oduzimanju imovine stečene kriminalnim djelima. Stoga će, kako poručuju u izvješću predanom Vladi i Parlamentu Federacije BiH na usvajanje, u predstojećem razdoblju, kada su u pitanju slučajevi trajnog oduzimanja drugih vrsta nezakonito stečene imovine, poštujući smjernice EU-a o zamrzavanju i oduzimanju prihoda i imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima, da u slučaju i nakon drugog kruga javna prodaja ne uspije, predložiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine donošenje odluke o postupanju s predmetnom imovinom modalitetom davanja na korištenje ili dar.

Lista kandidata

“Naime, korištenje ili dar oduzete imovine, odnosno ponovna društvena upotreba, jedan je od preporučenih načina upravljanja oduzetom imovinom jer se time jača povjerenje građana u sustav kaznenog pravosuđa i javnu vlast. Kod ovog modaliteta konkretan oblik oduzete imovine predaje se u vlasništvo ili posjed, odnosno na korištenje nevladinim i humanitarnim organizacijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama ili se sredstva od prodaje imovine usmjeravaju u neke specifične fondove, projekte i konkretne programe”, stoji u izvješću Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Na tragu ovih informacija Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom nedavno je objavila natječaj za utvrđivanje liste potencijalnih kandidata za rukovođenje tvrtkama koje su povjerene Agenciji na upravljanje.

Ova institucija već sada izdaje u najam određene nekretnine čiji su vlasnici osuđeni za kriminal te novac od plaćenoga najma stavljaju na poseban račun iz kojeg će se u budućnosti financirati razni dobrotvorni projekti


Kopirati
Drag cursor here to close