Migrantska kriza

Krešić: Migranti bi ponovo silom mogli pokušati preći granicu

Krešić kaže da javnost BiH mora znati da će problem migranata biti prisutan i nakon izbora.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2018. u 19:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić upozorio je da se u narednom razdoblju može očekivati da migranti ponovo pokušaju silom preći granicu BiH i Hrvatske, kao prije dva dana, te istaknuo da vlasti u BiH moraju preduzeti adekvatne korake na rješavanju migrantske krize, budući da su do sad bile veoma inertne.

"Prema podacima kojim raspolažemo, u ovom trenutku u BiH registrirano je 7.000 ulazaka. U BiH je 4.500 lica, od kojih je čak 3.500 u Unsko-sanskoj županiji", rekao je Krešić novinarima u pauzi sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naglasio je da će migranti, bez obzira koji status imaju, morati da poštuju zakone u BiH, ali i da će institucije morati da provode zakonske odredbe koje se odnose na strance.

"Moramo jasno definirati status svakog od tih pojedinaca. Za osobe kojima ne znamo identitet i koji su nezakonito ušli i borave u BiH, moramo utvrditi razlog njihovog dolaska. Imamo pune parkove u Unsko-sanskoj županiji i osoba koja borave tu već više od tri mjeseca", napomenuo je Krešić.

Zamjenik ministra sigurnosti je ukazao da su građani Unsko-sanske županije, zbog nazočnosti migranata, zabrinuti i za osobnu sigurnost, budući da je značajan broj privatnih objekata uzurpiran.

"Riječ je o objektima ljudi koji rade u inozemstvu i sada nisu u mogućnosti da raspolažu svojom imovinom", rekao je Krešić.

Krešić kaže da javnost BiH mora znati da će problem migranata biti prisutan i nakon izbora.

Kada je riječ o pomoći EU za zbrinjavnje migranata, Krešić je rekao da je većina otišla u humanitarne svrhe.

"U ovoj godini nismo dobili nakakvu konkretnu pomoć za jačanje institucija za provođenje zakona. Veliki su troškovi boravka tih lica u BiH", dodao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close