Mijo Krešić

BiH pristupila sustavnom rješavanju kontrole malog i lakog oružja

Krešić: BiH pristupila sistemskom rješavanju kontrole malog i lakog oružja
Vijesti / Flash | 01. 02. 2018. u 18:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić predvodio je bh. izaslanstvo na konferenciji "Jačanje obaveza prema kontroli malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Europi", održanoj u Podgorici, gdje je u svom obraćanju istaknuo da je BiH pristupila sustavu rješavanju pitanja kontrole malog i lakog oružja.

Osim usklađivanja zakonske regulative i preventivnog djelovanja, Krešić je posebno istaknuo rekordnu količinu oduzetog i uništenog oružja u prošloj godini.

''U 2017. godini ukupno je prikupljeno i uništeno 10.801 komada i dijelova oružja, što predstavlja izuzetan rezultat u odnosu na protekle godine. Posebno je značajno naglasiti da je prikupljanje i uništavanje navedene količine malog i lakog oružja rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem'', kazao je.

Na marginama konferencije izaslanika BiH, u kojoj su bili i pomoćnik ministra Ermin Pešto, savjetnik u uredu zamjenika ministra sigurnosti Danijel Nikolić i šef odsjeka za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Momir Brajić, susrela se s federalnim povjerenikom Vlade Njemačke za kontrolu oružja Particiom Flor, kada su joj prezentirali aktivnosti koje se provode u BiH u cilju smanjenja nelegalnog naoružanja.

Istaknuto je kako BiH kao i cijela regija treba posvetiti dodatnu pažnju ovom problemu jer predstavlja prijetnju za sigurnost kako jugoistočne Europe tako i EU.

Zamjenik Krešić izrazio je opredjeljenje BiH da uz podršku partnera iz Europske unije nastavi aktivnosti koje bi dodatno ojačale domaće kapacitete u rješavanju ovog iznimno važnog sigurnosnog izazova.

U okviru konferencija izaslanstva BiH susrela se s izaslanstvom Crne Gore koju je predvodio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović. Razmijenjena su iskustva vezano za kontrolu malog i lakog naoružanja, a također je razgovarano i o sve češćem prilivu imigranata preko Crne Gore u BiH. Iskazana je potreba nastavka suradnje oko projekta zajedničkih graničnih prijelaza kao i drugih aktivnosti u oblasti potpisanih sporazuma.

Bh. izaslanstvo susrela se i s predstavnicima Srbije čije izaslanstvo je predvodio državni tajnik Ministarstva unutrašnjih poslova Miloslav Miličković. Tijekom ovog susreta izaslanstva su razgovarala o različitim temama s aspekta sigurnosti te izrazili potrebu intenzivnije suradnje, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH..

Kopirati
Drag cursor here to close