Samo u BiH

Kreševo: Policijska postaja na nekropoli stećaka

Zbog izvođenja radova Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti je podnijelo kaznenu prijavu zbog nepoštivanja kulturno-povijesnog nasljeđa.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2020. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekropola sa 85 stećaka i 17 grobova, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je u rujnu prešle godine u Kreševu, i to na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja Policijske postaje Kreševo.

Zbog izvođenja radova Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti je podnijelo kaznenu prijavu zbog, prema njihovim riječima, nepoštivanja kulturno-povijesnog nasljeđa.

Član Društva za zaštitu kulturno-povijesnih vrijednosti Kreševo Ante Buzuk rekao je da nekropola datira iz 19. vijeka i da ima izuzetan značaj, javlja BHRT.

“Najstarije podatke o toj nekropoli nalazimo iz 1857. godine. Nekropola je 2012. predložena za proglašenje za nacionalni spomenik. Očito je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika to opstruirala i dozvolila realizaciju plana izgradnje policijske postaje. Društvo je poduzimalo sve mjere da se to zaustavi, ali su se sva društva oglašavala kao nenadležne”, kazao je Buzuk.

On je dodao da ovaj lokalitet ima izvanredan značaj jer se tu nalazila i Romanička crkva.

Kopirati
Drag cursor here to close