Srebrenica

Krenuo Marš mira 'Sarajevo-Nezuk'

''Želimo da se stvari nazovu pravim imenom, a to je sustavni i planski genocid. Želimo da kažemo što čovjek čovjeku ne smije da uradi'' - poručio je Papić.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2020. u 09:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici devetog Marša mira "Sarajevo - Nezuk" u organizaciji Udruženja građana "Svjedoci svog vremena", uprkos pandemiji koronavirusa, krenuli su jutros na pohod dug više od 150 kilometara u spomen na nekoliko tisuća Srebreničana koji su srpnju 1995. godine prepješačili put da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da u pohodu sudjeluje samo deset sudionika. Ranijih godina pješačili su osam dana od Sarajeva do Potočara, dok će ove godine u Nezuku samo ispratiti kolonu Marša mira "Nezuk - Potočari" i prisustvovati ukopu Srebreničana. Međutim, ako se stvore uvjeti za to, dodao je Papić, priključit će se i toj koloni.

Poručio je da je najbitnije da se tradicija ne prekida te da i ove godine pošalju poruku da nijednu žrtvu nikada neće i ne smiju zaboraviti.

''Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne dogodi ono što se dogodilo narodu Podrinja, ali i BiH. Želimo da se stvari nazovu pravim imenom, a to je sustavni i planski genocid. Želimo da kažemo što čovjek čovjeku ne smije da uradi'' - poručio je Papić.

Istaknuo je da je zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom u BiH donesena odluka da se ovogodišnji pohod odavanja počasti žrtvama agresije na BiH i obilježavanje 25. obljetnice genocida u Srebrenici održi, ali na drugačiji način.

''Prinuđeni smo da ovogodišnji pohod obilježimo simbolično kako bi ispoštovali upute i odluke nadležnih službi'' - istaknuo je Papić.

Matea Jerković iz Sarajeva već pet godina je bila sudionica tog marša.

''Ovo je jedinstvena prilika da se prisjetimo nevino stradalih žrtava iz BiH i Srebrenice'' – kazala je Jerković te pozvala sve mlade da se u narednim godinama prijave za sudjelovanje, jer smatra da svi jednom u životu trebaju pješačiti za Srebrenicu.

Najmlađi sudionika Marša je šesnaestogodišnji Elmedin Zulić iz Bihaća koji je iz Sarajeva do Potočara pješačio već četiri puta.

''Prve godine mi je bilo teško, ali sad je lakše. Ipak želim da dam doprinos za Srebrenicu kako se ne bi nikada zaboravila'' - kazao je Zulić.

Slobodan Kisin iz Sarajeva, koji ima 72 godine, najstariji je sudionik Marša.

''Tek kad istina izađe na vidjelo, može doći do pomirenja. Poručio bih mlađima da se pridruže, jer je lijepo odati počast'' - istaknuo je.

Članovi Udruženja prvu noć će provesti na Ovčijoj ravni na Ozrenu, dok će drugog dana pješačiti do Planinarskog doma Ponijerka Olovo.

Trećeg dana predviđeno je pješačenje do Stupara, a četvrtog do Jelovog Brda, gdje će na privatnom imanju biti organizirano noćenje u improviziranom kampu.

Dolazak u Nezuk planiran je petog dana pohoda, 7. srpnja, a naredni dan, 8. Srpnja sudionici će ispratiti kolonu preživjelih Marša mira "Nezuk - Potočari'.

Kopirati
Drag cursor here to close