Vode

Krenule su poplave

Vijesti / Flash | 22. 06. 2020. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog jake kiše koja je noćas padala naglo je povećan vodostaj rijeke Brke koja se jutros izlila iz svog korita u nekoliko brčanskih mjesnih zajednica.

Koordinator za krizne situacije u Odjelu za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Mirsad Hasanbašić kazao je za Fenu da su mještani iz sela podmajevičkog kraja već od pet sati ujutro počeli zvati na broj 121 kako bi prijavili da vodostaj rijeke Brke ubrzano raste.

Foto: Fena / Rijeka Brka

''Rijeka Brka se izlila iz svoga korita u nekoliko mjesnih zajednica. Djelomično su oštećeni putevi u naseljima Islamovac, Štrepci, Gornji Zovik, te smo uočili i nekoliko manjih odrona zemljišta. Rijeka je poplavila pristupni put u naselju Berkovac u mjesnoj zajednici Gornji Rahić. U mjesnoj zajednici Palanka nekoliko je domaćinstava poplavljeno, kao i u naselju Brka gdje je rijeka izlila u nekoliko dvorišta'', potvrdio je Hasanbašić.

U tijeku je, u suradnji s JP Putevi i parkovi, uklanjanje nakupina smeća i granja ispod mosta u Brki koje usporava protok vode, a kako bi se spriječilo dalje izlijevanje vode.

Hasanbašić naglašava da je sve raspoloživo ljudstvo Odjela za javnu sigurnost od ranih jutarnjih sati na terenu.

Istodobno, rijeka Tinja se izlila iz svog korita i uzrokovala prekid prometa na putnom pravcu Srnice Donje – Špionica. Vozila se preusmjeravaju na put Srnice Donje-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku.

Također, od petka se inženjeri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s 11 teških strojeva nalaze u općini Petrovo na Ozrenu, kako bi od nedavnih katastrofalnih poplava očistili korito rijeke Jadrine i lokalne puteve koje su odnijele bujice.

Ovo će prema riječima načelnika Petrova Ozrenka Petkovića, biti velika pomoć siromašnoj općini da se spriječe veće poplave.

''Poplave koje su se desile prije nekoliko dana napravile su nam štetu oko milijun maraka. Stradali su skoro svi lokalni putevi, a rijeka Jadrina je plavila kuće i nosila pomoćne objekte i stoku kod mještana. Naš budžet je skroman, pa je angažman OS BiH bio neminovan i zahvalni smo njihovom odzivu'', kaže Petković.

Kopirati
Drag cursor here to close