Povijesni susret

Kraljica Elizabeta II u posjeti Sjevernoj Irskoj

Vijesti / Flash | 26. 06. 2012. u 13:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljica Elizabeta II započela je u utorak 48-satnu posjetu Sjevernoj Irskoj u okviru proslave svog jubileja, što je prilika za povijesni susret s bivšim liderom IRA-e Martinom McGuinnessom, koji je danas zamjenik premijera u pokrajini.

Ovo je prvi put da je kraljičina posjeta ovoj poluautonomnoj regiji pod britanskom dominacijom, u kojoj je 30 godina trajalo nasilje, najavljeno unaprijed, što je znak poboljšanja situacije na planu sigurnosti.

Kraljica će se tijekom posjete susresti s Martinom McGuinessom, drugim čovjekom nacionalističke stranke SinnFein i zamjenikom premijera Sjeverne Irske, a njihovo rukovanje će simbolično označiti normaliziranje situacije u Ulsteru, javio je AFP.

Ovaj 62-godišnji katolik je bio jedan od vođa Irske republikanske armije (IRA), koja se 30 godina borila protiv britanske dominacije u Sjevernoj Irskoj, a u sukobima je ubijeno 3.500 ljudi.

"Treba pružiti ruku mira i pomirenja kraljici Elizabeti II koja predstavlja stotine tisuća unionista na sjeveru", komentirao je McGuiness.

"Kao predstavnik svoje stranke pokazat ću unionistima na sjeveru da smo spremni poštovati ono u šta oni vjeruju iako smo irski republikanci.

Kopirati
Drag cursor here to close