Obrana se pobunila

Krađa vozila u Hercegovini: Tužitelj predložio pritvor

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 20:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za šestoricu uhićenih u akciji ‘X’ koju su po naredbi Tužiteljstva BiH i Suda BiH proveli pripadnici SIPA-e na širem području Hercegovine, postupajući tužitelj Džermin Pašić predložio je mjeru određivanja pritvora.

Tri osobe su u međuvremenu puštene na slobodu. Pritvor je predložen za Gorana Nižića, Marka Nižića, Jozu Markića, Ferdu Vukoju, Željka Brkića i Mihaela Menala. Svi su uhićeni u ponedjeljak zbog sumnje da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala i teška krađa.

Tužitelj Pašić je za svu šestoricu predložio mjeru pritvora zbog bojazni da bi isti boravkom na slobodi mogli pobjeći i tako postati nedostupni pravosuđu naše zemlje, utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo, piše 'Dnevni list'.

Branitelji osumnjičenih, odvjetnici Josip Rudeš, Nada Dalipagić, Irena Pehar, Senad Dupovac i Ana Primorac, detaljno su se osvrnuli na prijedlog Tužiteljstva na ročištu u srijedu u Sudu BiH i isti prijedlog tužitelja osporili. Odvjetnici su u svom izlaganju obrazložili vijeću suda BiH da nisu ispunjeni uvjeti za određivanje pritvora, jer tužitelj nije konkretizirao dokaze na kojima zasniva postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena djela. Odluka o pritvoru trebala bi biti poznata tijekom četvrtka.

Podsjećamo, navedeni su uhićeni na širem području Hercegovine zbog organiziranog kriminala u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga te teškim krađama vozila.

Nositelj akcije kodnog naziva ‘X’ bila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužiteljstva BiH i Suda BiH. Brojni pripadnici SIPA-e pretresali su auto otpade na području Mostara, Gruda, Širokog Brijega i Ljubuškog u potrazi za ukradenim automobilima i drugim dokazima koji bi im koristili u nastavku daljnje istrage, piše 'Dnevni list'.

Akcija je izvedena u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija i slobode je lišeno devet osoba.

''Radi se o procesuiranju osumnjičenih za pripadnost strukturama auto-mafije, na području Hercegovine i šire'', kazao je tada Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, navodi 'Dnevni list'.

Osobe lišene slobode se sumnjiče da su počinili kazneno djelo 'Organizirani kriminal', u vezi sa kaznenim djelima 'Neovlašten promet opojnim drogama', 'Krijumčarenje', 'Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja' i kaznenim djelom 'Teška krađa', na način da su se kao pripadnici grupe za organizirani kriminal zajedno sa drugim njima poznatim osobama u periodu od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja kaznenih djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila. Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Hrvatske, priopćeno je iz SIPA-e nakon provedene akcije

Kopirati
Drag cursor here to close