Petar Kovačević

Rješenja protiv Novalića i Zavoda MIO zbog nezakonite obrade podataka umirovljenika

Profesorica Amra Zulfikarpašić je premijera Federacije BiH Fadila Novalića tada prijavila Agenciji za zaštitu podataka i Središnjem izbornom povjerenstvu.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2018. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH utvrdila je da su premijer FBiH Fadil Novalić i Federalni zavod MIO postupili nezakonito tako što su obrađivali osobne podatke umirovljenika uoči Općih izbora, potvrdio je za Klix.ba direktor ove agencije Petar Kovačević.

Naglaso je da je ovaj postupak doveden do samog kraja te će ubrzo biti poslana odgovarajuća rješenja protiv premijera FBiH, ali i Federalnog zavoda MIO.

"To je pri kraju i bez dvojbe ovo je bila protuzakonita obrada podataka", naveo je Kovačević.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić je nekoliko dana uoči izbora poslao na adrese nešto više od 347 tisuća umirovljenika u FBiH pismo u kojem izlaže što je urađeno za tu populaciju, računajući da umirovljenici do nedjelje neće zaboraviti sadržaj te da će shodno tome i glasovati.

Profesorica Amra Zulfikarpašić je premijera Federacije BiH Fadila Novalića tada prijavila Agenciji za zaštitu podataka i Središnjem izbornom povjerenstvu.

"Žalbu po tome uputila sam i SIP-u ali do sada nisam dobila nikakav odgovor.

Namjera je bila da izmanipulira umirovljenike lažnim obećanjima o povećanju mirovine od nove godine, podsjeti ih na sve 'dobrote' koje su on i njegova stranka na vlasti učinili za njih. Kao da su naše mirovine njegova zasluga, a ne naše zakonsko pravo, kao da svaki mjesec ne primamo 'potvrdu' o 'dobrim namjerama' i poštenom vrednovanju našeg minulog rada", kazala je Zulfikarpašić.

Izrazila je zadovoljstvo što je Agencija za zaštitu osobnih podataka dala pozitivan odgovor na njenu žalbu i potvrdila da je Novalić nezakonito obrađivao osobne podatke umirovljenika.

"Ali se isto tako nadam da Novalićevu eventualnu kaznu nećemo platiti mi građani, iz proračuna, kao što smo platili i poštarinu za 347 tisuća pisama puta 90 feninga. Ne prihvaćam odgovor koji je Agenciji napisao premijer Novalić, da sam ja svoje podatke osobno učinila dostupnim javnosti, kroz medijske istupe. Mogu samo reći da time pokušava izvrnuti činjenice, ali i pokazuje da ne poznaje zakon", rekla je Zulfikarpašić.

Da Zulfikarpašić nije bila jedina koja se žalila u vezi s ovim slučajem, potvrdio je i Kovačević.

Inače, Novalić je u odgovoru Agenciji naveo kako ne smatra da sve ovo predstavlja obradu osobnih podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close