Otrov iz Spreče

Kovač: Mrlja iz Lukavca stigla do općine Doboj Istok

Od granice općine Doboj Istok do ušća u Bosnu ima oko 4 km tako da je za očekivati da uskoro stigne i do rijeke Bosne - kazala je Kovač.
Vijesti / Flash | 30. 04. 2018. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama općine Lukavac za danas je zakazana izvanredna sjednica Županijskog stožera civilne zaštite Tuzlanskog kantona na kojoj će se izvršiti analiza situacije izazvane anesrećom na taložnici ''Bijelo more'' poduzeća ''Sisecam Soda Lukavac'', koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče, te poduzimanje odgovarajućih mjera.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač je kazala Feni da je, prema informacijama Županijskog operativnog centra, mrlja iz Lukavca stigla do općine Doboj Istok.

Prostire se čitavom širinom rijeke Spreče (od obale do obale) i kreće se prema Bosni.

Od granice općine Doboj Istok do ušća u Bosnu ima oko 4 km tako da je za očekivati da uskoro stigne i do rijeke Bosne - kazala je Kovač, prenosi Fena.

Nadležne službe prate otrovnu mrlju lužine u Spreči koja se približava ušću u Bosnu, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Po njihovim informacijama, mrlja je trenutno u rijeci na području Suvog Polja.

''Promatrači ocjenjuju da će danas poslijepodne ili predveče voda Spreče s lužinom dospjeti u Bosnu. Primijećena je mrtva riba u Spreči'', navodi se u priopćenju Civilne zašite RS-a.

I dalje važi upozorenje građanima da se voda Spreče i Bosne ne upotrebljava dok nadležne institucije drugačije ne odluče.

Kopirati
Drag cursor here to close