Novo izvješće o radu

Kosovo tema Vijeća sigurnosti UN-a

Na dnevnom redu sjednice bit će izvješće generalnog tajnika UN Antonia Guterresa o radu UNIMK-a.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2019. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će danas o novom tromjesečnom izvješću o radu misije UN na Kosovu (UNMIK). Na dnevnom redu sjednice bit će izvješće generalnog tajnika UN Antonia Guterresa o radu UNIMK-a.

Redovno kvartalno izvješće o radu UNMIK-a stavljeno je na dnevni red usprkos protivljenju pojedinih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje smatraju da je održavanje otvorenih sjednica na temu Kosova svaka tri mjeseca prečesto.   

Zapadne zemlje, članice Vijeća sigurnosti UN, zalažu se i za smanjenje proračuna Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost.

Vijeće sigurnosti UN je od 1999. i usvajanja Rezolucije 1244, raspravljao o Kosovu svaka tri mjeseca i ta praksa prekinuta je u kolovozu  2018., kada je Velika Britanija kao predsjedavajuća odbila staviti izvješće o radu UNMIK-a na dnevni red.

Kako prenose srbijanski mediji, Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost dalje nazočnosti i angažman UNIMK-a u nesmanjenom volumenu i nepromijenjenom mandatu i u tome ima potporu Pekinga i Moskve.

Kopirati
Drag cursor here to close