Razlozi usvajanja Rezolucije

“Kosovo razumije Srebrenicu, preživjeli smo slične stvari”

Srebrenica je rana koja se otvara svakog srpnja, rečeno je u Skupštini Kosova
Vijesti / Flash | 07. 07. 2021. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duda Balje i Emilija Redžepi, zastupnice u Skupštini Kosova održale su emotivne govore na srpskom jeziku govoreći o razlozima za usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Podsjetile su kako su kako mučki ubijana i djeca, žena i stari. Kazale su kako se suosjećaju sa svim žrtvama jer je "Kosovo preživjelo slične stvari", prenosi N1.

Balje je kazala kako je Srebrenica rana koja se otvara svakog srpnja. Ime grada koje je, naglasila je, sinonim najgoreg sukoba 1990-ih godina.

''Srebrenica je ime grada koje podsjeća na slike razorenih porodica, ljudi prisiljenih da uđu u autobuse koji će ih odvesti u nepoznatom pravcu. Prestravljenih mladića, djece, muškaraca, žena i starijih koji su s povezom na očima odvođeni u smrt. Metodično su ubijani samo na osnovu svog identiteta. Pored duboke i trajne štete nanesene bosanskim muslimanima Srebrenice, Srebrenica je postala i simbol odlučnosti međunarodne zajednice da se ubojstva počinjena tu nazovu pravim imenom – genocid. Ova rezolucija je naša potvrda respekta prema svim žrtvama genocida u Srebrenici'', kazala je Balje.

“Mi s Kosova možemo razumjeti”

Kolegama je rekla da su među ovogodišnjim žrtvama koje će biti sahranjena dva maloljetnika od 16 i 17 godina, 24-godišnja žena te 63-godišnjak.

''Do sada su ukopane 6652 žrtve, a za više od tisuću se traga. Genocid je izvršen nakon što je Ratko Mladić ušao s VRS u Srebrenicu koja je bila zaštićena zona. Cvijet koji smo vam podijelili pokazuje nevinost žrtava, zeleno nadu da se nikome više neće dogoditi, a jedanaest latica da se nikada ne zaboravi 11. srpanj. Mi s Kosova možemo shvatiti što se desilo jer smo preživjeli slične stvari'', kazala je Balje.

Emilija Redžepi kazala je kako je “tijekom nekoliko dana pokolja, ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su u tom zaštićenom području tražili spas”.

Izvor : YouTube Screenshoot / Emilija Redžepi

Pružite ruku mira

''Tijekom tih dana pokolja vršeno je etničko čišćenje tog dijela BiH jer je 30.000 žena i djece prisilno protjerano u kampanji velikih razmjera što čini najvećim ratnim zločinom genocidom koji se od kraja Drugog svjetskog rata nije dogodio u Europi. Haški sud je proglasio ovaj događaj genocidom. Obilježavanje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, bezdušnosti i okrutnosti počinjenih tijekom tih dana, vrši se u vjeri da se takva djela strašnog barbarstva nikada ne dogode nijednom narodu u Europi. Drage kolege, bez obzira iz koje političke partije dolazili ili nacionalne zajednice, posebno vi kolege Srbi, nemojte snositi veliko breme odgovornosti koji se dogodio u nekoj drugoj državi i vremenu pod teškim režimom. Možda netko od vas nije bio ni rođen. Nemojte živjeti s tom činjenicom. Pružite ruku mira i solidarnosti nama u ovom domu. Da se ovako nešto nikome nikada ne ponovi'', zaključila je Redžepi, piše N1.

Podsjetimo, Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Glasanju nisu nazočili poslanici Srpske liste.

Kopirati
Drag cursor here to close