Inicijativa

Košarac predložio izmjenu stope PDV-a

''Istovremeno, inicijativa je važna i zbog toga što bismo postojeće i buduće slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH doveli u ravnopravan položaj sa slobodnim zonama u regiji''
Vijesti / Flash | 14. 06. 2021. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH inicijativu za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi poboljšanja uvjeta poslovanja i stimuliranja investicija u slobodne zone.

Inicijativa je upućena na osnovu zahtjeva Vlade Republike Srpske, koja je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila da pokrene ovu proceduru kod Upravnog odbora UIO BiH, kako bi bili stvoreni uvjeti za oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost komunalnih djelatnosti (električna energija, voda, plin i zbrinjavanje otpada), neophodnih za finalnu proizvodnju roba gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama.

''U potpunosti pozdravljamo i podržavamo tu inicijativu cijeneći da bi izmjene i dopune Pravilnika doprinijele povećanju direktnih stranih ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju devizne zarade i podsticanju ekonomskog rasta. Istovremeno, inicijativa je važna i zbog toga što bismo postojeće i buduće slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH doveli u ravnopravan položaj sa slobodnim zonama u regiji, nudeći jednake olakšice stranim investitorima, što je i cilj uspostavljanja slobodnih zona'' - poručio je Košarac.

Izrazio je očekivanje da će Upravni odbor UNO BiH pozitivno odgovoriti na zahtjev za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te napomenuo da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti na raspolaganju svim sudionicima u ovom postupku za odgovarajuću pomoć u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

''Iskustva iz regije nam govore da je jedna od vodećih povlastica koja opredjeljuje investitore na ulaganja u slobodnoj zoni oslobađanje plaćanja PDV-a na energente u slobodnoj zoni, poput struje, plina i slično. To u BiH danas nije slučaj, te smatram da je potrebno promijeniti postojeću praksu, kako bismo poboljšali uvjete poslovanja i stimulirali investicije u slobodne zone'' - naglasio je Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close