Press

Ajdinović o rješenjima za izolaciju i pridržavanju izrečenih mjera

Kako je naglasio danas ističu mjere iz 441 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 14.894 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 17:11 Bljesak.info
Press konferencija 7, travnja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za inspekcijske poslove intenzivno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19, a zaključno sa 6. travnjom federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana, dok je tokom jučerašnjeg dana izdato 366 rješenja.

Potvrdio je to danas na press-konferenciji u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, dodajući da je nadzorima i mjerama obuhvaćeno ukupno 2.719 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH.

Podaci o tim osobama - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

''Isto je učinjeno i za 275 osoba, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta'',  dodao je Ajdinović.

Kako je naglasio danas ističu mjere iz 441 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 14.894 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

''Rješenje prestaje važiti istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana'', kazao je.

Naglasio je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su izdana rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dosad dostavljeno ukupno 398 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, a protiv 64 osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata 7. travnja na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio je sedam inspekcijskih nadzora i jednu kontrolna nadzora, te je utvrđeno 11 prekršaja što podrazumijeva podnošenje 11 prekršajnih naloga u iznosu od 16.000 KM.

''Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda'', pojasnio je Ajdinović.

Na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona do sada su izvršena 162 inspekcijska nadzora, te 155 kontrolnih nadzora u ljekarnama i drugim prodajnim objektima.

''Utvrđeno je 163 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 163 prekršajna naloga u iznosu od 261.350 KM. Kod 155 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene'', kazao je direktor Ajdinović.

Kako je zaključio povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 25 subjekta nadzora.

Isović: Broj zaposlenih u FBiH manji za više od 15.000

Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović prilikom današnjeg obraćanja javnosti predstavnika federalnih institucija kazao je kako je od početka pandemije pa do danas broj zaposlenih u FBiH manji za 15.331.

''Zaposlenici Porezne uprave FBiH u proteklih 13 dana obradili su više od 24.000 prijava i odjava u registrima poreznih obveznika. Nažalost, imamo situaciju da su od ukupno 24.507 obrađenih prijava, negdje oko 4.580 bile prijave novih zaposlenika te oko 19.000 odjava zaposlenika. To u nekom prebijenom stanju znači da se broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 zaposlenika'',  kazao je Isović.

Dodao je da su Porezna uprava Federacije BiH i njen menadžment preuzeli sve aktivnosti iz mjera predloženih od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i time su reducirati svoje kapacitete.

''Nastojimo da i s reduciranim kapacitetima u smislu broja zaposlenika budemo što bolji servis poreznih uprava i da obavljamo poslove koji su nam povjereni iz Zakona o poreznoj upravi i drugim porezanim zakonima. Naime, suočeni s ovim problema pandemije mi smo odmah na početku reagirali na način što smo najveći dio naših zaposlenika poslali na godišnji odmore, prije svega da iskoriste godišnji odmor iz 2019. godine oni koji imaju, a oni koji nemaju da koriste 15 dana godišnjeg odmora iz 2020. godine'', kazao je.

Naglasio je da su poduzeli i mjere zaštite kako poreznih obveznika, građana a i zaposlenika Porezne uprave.

''Morali smo ograničiti ulazak stranaka u Poreznu upravu. S tim ograničenjem smo tražili i iznalazimo mehanizme svakodnevno nove komunikacije s poreznim obveznica i pružanje što kvalitetnijeg i učinkovitijeg servisa poreznim obveznicima, tako da smo naše porezne obveznike i sve stranke uputili da svoje prijave, podneske podnesu putem e-maila, putem faksa ili putem pošte. Zbog ograničenih kapaciteta u Poreznoj upravi događa nam se da su naše linije često zauzete i zbog toga molim porezne obveznike i sve naše stranke da budu strpljivi i da će na njihove pozive svakako biti odgovoreno'', kazao je Isović.

Naglasio je da zaposlenici Porezne uprave i u ovako skromnim uvjetima i u dosta reduciranom broju uspijevaju izvršiti one ključne zadatke iz nadležnosti Porezne uprave a to su prije svega nadležnosti odjave i prijave radnika, kako bi svi oni koji eventualno u ovom periodu ostaju bez posla mogli se prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

Isović je dodao kako su od 1. travnja pustili svim poreznim obveznicima novu uslugu. Svi koji su bili zakonom obvezni svoje prijave podnijeti elektronski, sada mogu izvršiti i uvid u svoju poreznu karticu.

''Svaki porezni obveznik koji ima potrebu vidjeti kakvo je stanje u njegovoj poreznoj upravi, može sa svog računara pristupiti serveru Porezne uprave i vidjeti stanje svih njegovih uplata i zaduženja, što će nam omogućiti lakšu komunikaciju'', kazao je Isović.

Dodao je da je osnovni cilj Porezne uprave FBiH da i u ovim teškim uvjetima bude što bolji partner poreznim obveznicima.

''Također mogu reći da mi pored ovog prijema i elektronske komunikacije pratimo i rad poreznih obveznika koji trenutno rade na način što na serverima Porezne uprave pratimo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja'', kazao je Isović.

On je pozvao porezne obveznike koji u ovom trenutku rade da svoje prihode prijavljuju i da ne izbjegavaju prijavljivanje prihoda.

Kopirati
Drag cursor here to close