Tuzla

Korisnici Narodne kuhinje blokirali cestu, jer nisu dobili kruh

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 13:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revoltirani korisnici Narodne kuhinje Imaret iz Tuzle danas su kratko blokirali ulicu ispred objekta u kojem se vrši podjela hrane, jer uz dnevni obrok nisu dobili po četvrtinu kruha.

Imaret, koji djeluje u okviru Merhametovog regionalnog ureda u Tuzli, početkom veljače najavio je mogućnost prestanka podjele kruha, zbog dugovanja prema dobavljačima i nedostatka financijskih sredstava. Na konferenciji za medije koju su tada održali, predstavnici Merhameta izjavili su da se Vlada Tuzlanske županije obavezala platiti 315.000 KM, ali da to nije učinjeno.

Dobavljači su mjesec dana imali razumijevanja i nastavili su sa dostavom kruha Narodnoj kuhinji, no danas to se nije dogodilo, zbog čega su korisnici negodovali.

"Bili smo primorani ovo uraditi, zbog opomena pred tužbu koje dobivamo od dobavljača. Vladi smo slali dopise i molbe, ali nisu reagirali. Podijelili smo danas kuhano jelo, ali bez kruha. Kada su korisnici blokirali ulicu, iz obližnje pekare podijelili su im pekarske proizvode, ali njih su dobili samo korisnici koji su se u tom trenutku zatekli na ovom mjestu", izjavila je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora Merhameta u Tuzli.

Husanović je naglasila da Vlada, iako oni tvrde suprotno, nije jedini financijer Narodne kuhinje.

"Da je to tako, mi bismo davno zaključali svoja vrata. Osim njih, naš rad financira Grad Tuzla, te određena pravna i fizička lica", kazala je Husanović.

Iz Odjeljenja za informiranje Vlade TŽ podsjetili su da je Vlada proteklih 20 godina pomagala Merhametov rad, ali da se ne može u cijelosti financirati rad ovog humanitarnog društva.

"Od prosinca 2015. godine, kada smo dobrovoljno zbog socijalne osjetljivosti, bez zakonske obaveze, donijeli odluku o odobravanju 315.000 KM do danas je Imaretu uplaćeno 50.000 KM. Preostala sredstva će sigurno, kao i svaki puta do sada, biti realizirana, ali u skladu sa dinamikom ostvarivanja prihoda u proračunu Tuzlanske županije. Također, želimo istaknuti i da Vlada TŽ nije u obavezi financirati rad udruženja kod kojih se rukovodeće funkcije nasljeđuju, kao ni rad privatnih firmi koje posluju s Merhametom, a koje su inače u privatnim i obiteljskim vezama sa uposlenicima Merhameta", naveli su iz Vlade TŽ.

Također, iz Vlade negoduju što Imaret podjelu hrane vrši u samo četiri od ukupno 13 općina u Tuzlanskoj županiji.

"Zašto se pomoć ne dijeli svim socijalno ugroženim osobama u ovoj županiji? Mi i dalje planiramo podržavati rad kuhinje Imaret i ovaj vid socijalne pomoći, ali pozivamo predstavnike Merhameta da se u svom humanitarnom radu ne oslanjaju samo na jedan stalan izvor prihoda, te da pokušaju iznaći i druge izvore financiranja", poručuju iz Vlade TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close