Child10

Kordić primio predstavnike Udruge 'Novi put'

Gradonačelnik Kordić čestitao je predstavnicima udruženja „Novi put“ na ovoj iznimnoj nagradi i njihovom velikom angažmanu i ustrajnosti.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2021. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić primili su u Gradskoj vijećnici predstavnike Udruge 'Novi put' iz Mostara, dobitnika prestižne međunarodne nagrade za 2021. koju dodjeljuje zaklada 'Child10' iz Kraljevine Švedske za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece, kao i švedskih nagrada Kraljica Silvija i njezina zaklada 'Briga o djeci'.

Predsjednica Udruženja Abida Pehlić upoznala je gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića kako je 'Novi put' iz Mostara jedna je od samo deset nagrađivanih organizacija, odabranih među više od 90 nominacija iz 27 zemalja svijeta, te da je ova bh. Nevladina organizacija jedina u BiH dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za 'svoj napor i doprinos usmjeren na iskorjenjivanje svih oblika eksploatacije djece i djevojčica u BiH“.

Naglasila je kako su ponosni što smo dobitnici ove nagrade, koja im puno znači i poticaj je za naše daljnje aktivnosti ali da vjeruje kako će ovo biti poticaj za ostale organizacije u BiH da se još aktivnije uključe u problem zaštite djece i žena, na kojem se kod nas još uvijek nedovoljno radi.

Predstavnici udruženja „Novi put“ zahvalili su Gradu Mostaru na prostoru koji su dobili na korištenje i kojeg su obnovili i uredili, a u kojem danas radi šest djelatnika i pružaju besplatnu pravnu i psihološku pomoć potrebitima.

Gradonačelnik Kordić čestitao je predstavnicima udruženja „Novi put“ na ovoj iznimnoj nagradi i njihovom velikom angažmanu i ustrajnosti.

''Ovo što radite velika je i plemenita stvar i važna je i za promociju Grada Mostara i jedan lijep i pozitivan signal'', naglasio je gradonačelnik Kordić te izrazio nadu kako će Grad Mostar i Udruženje surađivati na konkretnim projektima te da u tom pogledu očekuje od njih smjernice, a da će od njega osobno i Grada imati potporu u njihovom radu.

Predsjednik Gradskog vijeća Marić kazao je kako je ovaj današnji prijem znak potpore njihovu radu i promociji jedne pozitivne i plemenite priče iz Mostara koja je prepoznata na europskoj razini. Istaknuo je da Mostar kao turistički grad koji ima problema s prosjačenjem te da i u tom segmentu mogu surađivati ali i svakako zaštiti prava djece te obećao kako će u svom radu imati potporu Gradskog vijeća.

Mostarsku udrugu 'Novi put' osnovale su 2010. godine žene s dugogodišnjim iskustvom u borbi protiv trgovine ljudima. Njihovi su glavni ciljevi spriječiti i boriti se protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja i zlostavljanja djece.

Svjetsko izvješće o trgovini ljudima Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) pokazuje da su svaka treća žrtva trgovine djecom, prvenstveno djevojkama, te da je 95 posto žrtava trgovine seksualnim iskorištavanjem djevojaka i žena. 'Novi način' postat će dio udarne skupine od deset organizacija iz različitih dijelova Europe, koja će ove godine raditi na odabranoj temi Child10-a 'Djevojke' prava nemaju cijenu ', kako bi poboljšala sustav zaštite djevojčica kojima se trguje u Europi, priopćeno je iz Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close