Svjedokinja

Kordić Jure i ostali: Kao dijete bila maltretirana u logoru 'Vojno'

Svjedokinja je izjavila da su bili zaključani u štali, a potom odvedeni u logor “Vojno”, gdje su bili loši uvjeti u prostoriji u kojoj je boravila s drugim ženama i djecom.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2019. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Suđenje Kordić Jure i ostali:

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru, svjedokinja Državnog tužiteljstva je ispričala da je kao dijete bila maltretirana u logoru “Vojno”, te vođena na rad.

Elma Špago je rekla da je imala 12 godina kada su u rujnu 1993. “pripadnici hrvatske vojske” došli do stana u kojem je živjela s obitelji i kazali im da krenu s njima.

“Ulazimo u automobil. Kada smo ušli, odvoze nas u nepoznatom pravcu doslovno”, rekla je svjedokinja, dodavši da je njoj to bio nepoznat put, te da su dovedeni u mjesto Đubrani, javlja BIRN.

Ona je izjavila da su tu bili zaključani u štali, a potom odvedeni u logor “Vojno”, gdje su bili loši uvjeti u prostoriji u kojoj je boravila s drugim ženama i djecom. Navela je da je njen otac bio odvojen od nje i drugih članova obitelji.

Svjedokinja je istaknula da je vođena na rad, odnosno da je s majkom čistila prostorije gdje su boravili vojnici. Oca bi, kako je kazala, vidjela ponekad kako kopa rovove kada je bila vođena na rad.

“Maltretirali su mene od 12 i brata od 13 godina zbog neke svijeće koju je neko unio”, rekla je Špago i dodala da su im pištoljem prijetili smrću. Pojasnila je da je bilo još takvih “ponašanja”, ali da joj je taj događaj ostao upečatljiv.

Svjedok Enver Tihak je ispričao da je u rujnu 1993., kao dvadesetogodišnjak, doveden u “Vojno”, gdje je “dobio dobre batine” prvi dan.

Kazao je da je bio odveden u jednu garažu, gdje je zatekao dosta Bošnjaka koji su bili isprepadani. Kako je pojasnio, ležalo se na podu, a postojala je i posuda u koju se vršila nužda.

“Tijekom dana idemo na rad na prvu liniju, gdje se kopaju tranšeji, prave se bunkeri”, izjavio je svjedok.

Tihak je rekao i da on osobno nije imao problema sa stražarima, ali da “neki ljudi očito jesu”.

Na upit Tužiteljstva je li znao Nedžada Tinjka, svjedok je odgovorio da misli da su se nekad susreli kada je radio na liniji i da ga je Tinjak pitao “što se nije obukao u HVO”.

Tihak je kazao i da je poznavao Nedžada Ćorića, ali da “njega nije vidio”.

Za zločin protiv čovječnosti, Tužiteljstvo BiH tereti Juru Kordića, Dražena Lovrića, Darija Sušca, Nedžada Tinjka, Nuhana Šikala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Ančića, Marinka Šunjića i Slavka Golemca.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1993. i 1994. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. S njima je bio optužen i Nedžad Ćorić, ali je postupak protiv njega obustavljen zbog njegove smrti.

Na ovom suđenju je bez prisustva javnosti i uz druge mjere zaštite iskaz dao zaštićeni svjedok “C”.

Suđenje će se nastaviti 28. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close