Optuženim se bunili zbog snimki

Kordić i ostali: Tajne snimke sastanaka

Optuženi Kvesić je tvrdio da je sastanke snimalo neovlaštena osoba, odnosno obični građanin.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BIRN / Boris Kordić i Josip Kvesić

Tužiteljstvo BiH emitiralo je video snimku sastanka na kojem nekadašnji zaposleni Službe za poslove sa strancima u Mostaru razgovaraju o uzimanju pod najam objekta talijanske državljanke.

Nakon dva sata iznošenja prigovora Obrana i vijećanja, Sudsko vijeće odlučilo je da nema prepreka za emitiranje tajno snimljenih sastanaka.

Tužitelj Kasim Halilčević prezentirao je snimku sastanka od 6. prosinca 2013. godine u hotelu Spa, na kojem su, kako je rekao, osim optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića, prisutni Angela Croce, Luca Cobre, prevoditelj i Fabio Sgedoni.

Kordić i Kvesić su optuženi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Na sastanku Croce govori o planiranom humanitarnom projektu, na što joj Kordić govori da nitko nije protiv njihovog rada, ni udruženja, ni hotela Joy, ali da se mora izbalansirati raspodjela prihoda.

''Mi smo spremni da vam napunimo hotel gostima da bi imali veću zaradu… Vi trebate imati nadzor nad objektom koji bi mi uzeli pod nadzor“, kazao je Kordić.

Dodao je da bi im kao opravdanje moglo biti da su iznajmili hotel privatnoj kompaniji i da bi dio zarade išao u humanitarne svrhe.

Kordić, kao i Kvesić, na sastanku su govorili i o mogućnosti reguliranja objekta, koji nije izgrađen na građevinskom već poljoprivrednom zemljištu.

Prije puštanja prvog od nekoliko planiranih tajno snimljenih sastanaka, Obrane su uložile prigovore o zakonitosti i vjerodostojnosti materijala.

Kordićev branitelj Ragib Hadžić kazao je da sud ne treba dozvoliti puštanje snimaka, jer tajno praćenje moći će obavljati samo stručna osoba, a informant u ovom slučaju to nije bio. Kao razloge je naveo i poticanje informanta, te nepostojanje zapisnika o stavljanju prislušnih uređaja i specifikaciju uređaja.

Kordić je postavio pitanje o upaljaču kojim je snimano i nemogućnosti da provjeri da nisu podmetnuti i snimci koji nisu legalno snimljeni. Optuženi Kvesić je tvrdio da je sastanke snimalo neovlaštena osoba, odnosno obični građanin.

Tužitelj Halilčević je kazao da se ne može izjasniti tko je nosio uređaj za prisluškivanje, ali je kazao da je sve obavljeno u skladu s naredbama Suda BiH.

Vijeće se povuklo na odlučivanje i uvid u naredbe, nakon čega je predsjedavajući Goran Radević odbio sve prigovore kao neosnovane.

Suđenje se nastavlja 1. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close