Suđenje za zločine u Mostaru

Kordić i ostali: Dvanaestogodišnjak zatočen u logoru “Vojno”

“Bili su Brekalo i Šunjić, neko ih je spominjao, ne znam ja točno, ja sam bio mali, ali sam čuo tako”, kazao je svjedok. Dodao je da su nakon dolaska u “Vojno” majka i sestra bile u jednoj kući, dok je on bio u nekoj garaži s muškarcima.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2019. u 18:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričao je da je kao dvanaestogodišnjak bio zatvoren u logoru “Vojno”.

Emir Špago je izjavio da su u rujnu 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došli po njega i njegovu obitelj i odveli ih u logor 'Vojno', prenosi BIRN.

"Bili su Brekalo i Šunjić, netko ih je spominjao, ne znam ja točno, ja sam bio mali, ali sam čuo tako", kazao je svjedok. Dodao je da su nakon dolaska u 'Vojno' majka i sestra bile u jednoj kući, dok je on bio u nekoj garaži s muškarcima.

"Bila je puna garaža. Uvjeti slabi, bile su neke deke dolje. Nismo mogli izaći, zaključaju nas", rekao je svjedok, napomenuvši da je u garaži bio deset ili 15 dana. Špago je kazao da su se vojnici HVO-a ponašali 'onako, primjereno'. "Nekad se deru, ništa posebno", rekao je svjedok.

Ispričao je da su jedne noći prenoćili u 'Heliodromu', ali da je s majkom opet vraćen u 'Vojno'. Naglasio je da su svi išli na radnu obvezu. "Ja sam bio mali pa nisam mogao ići", kazao je svjedok.

Kako je dodao, razmijenjen je 2. ili 3. prosinca 1993. godine. "Nije bilo nikakvog razloga da me zatoče pošto sam bio mali", rekao je svjedok. Istaknuo je da se nisu mogli vratiti u svoj stan jer im to nije bilo dozvoljeno, te da su prešli u dio Bijelog Polja gdje je bila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH). "Nisu nam dali da se tu vratimo, vjerojatno HVO", kazao je svjedok.

Za zločin protiv čovječnosti, Tužiteljstvo BiH tereti Juru Kordića, Dražena Lovrića, Darija Sušca, Nedžada Tinjka, Nuhana Šikala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Ančića, Marinka Šunjića i Slavka Golemca.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i 'Kažnjeničke bojne' HVO-a.

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore 'Heliodrom' i 'Vojno', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1992. i 1993. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Na ovom suđenju je bez prisustva javnosti i uz druge mjere zaštite iskaz dao zaštićeni svjedok 'J'. Nastavak suđenja zakazan je za 14. listopad.

Kopirati
Drag cursor here to close