Dan RS

Koordinacija bošnjačkih političara protiv referenduma u RS

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 20:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački predstavnici u vlasti bh. entiteta Republika Srpska odbacili su svaku vrstu pritisaka na Ustavni sud BiH te ukazali da odluka tog suda o 9. siječnju, Danu RS, mora biti provedena.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić rekao je, nakon sastanka Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u ovome entitetu, da je od srpskih dužnosnika najavljivani referendum u RS-u o 9. siječnju određena vrsta pritiska na Ustavni sud BiH i najave njegovog održavanja su potpuno neprihvatljive.

''Odluka Ustvanog suda BiH je pravedna i mora bii provedena, jer je Ustavni sud BiH kategorija definirana u Daytonskom sporazumu i njegove odluke se stoga moraju provoditi'', prenio je stav bošnjačkih dužnosnika u vlasti RS.

Smatraju neprimjerenim i neprihvatljvim stavove političkih stranaka iz RS, kao i komentare da Ustavni sud BiH donosi odluke samo u interesu bošnjačkog naroda.

Podsjetio je i da je taj sud odbacio apelaciju koja se tiče zakona o prijavi prebivališta u BiH, a koji smatraju da nije dobar i izravno utječe na Aneks 7.

On je naglasio da je neophodno da se izvrši reforma Ustavnog suda RS, koji je ''produžena ruka vlasti u tom entitetu“ i čiji poslovnik o radu je neustavan.

''Srpski predstavnici inzistiraju na promjeni Ustava BiH, ali ne i Ustavnog suda RS'', ukazao je entitetski potpredsjednik.

U Koordinaciji bošnjačkih političkih predstavnika smatraju i da srpske vlasti u RS vrše diskriminaciju Bošnjaka u entitetu RS te pozvali da to prestane, posebno, kako je naveo, korištene policije kao vid pritiska na Bošnjake, što je ''posebno vidljivo u posljednje vrijeme''.

''Bošnjaci u RS su opredjeljeni za mir i toleranicju te razumijevanje, a u isto vrijeme nećemo dozvoliti da neko ruši naše dostojanstvo i da nas ponižava'', naglasio je.

Pozvali su Vladu RS da do prijedloga proračuna za 2016.godine uvaži primjedbe Koalicije ''Domovina'' u Narodnoj skupštini RS, jer su umanjene sve stavke koje se odnose na rad i egistenciju Bošnjaka u RS.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić podsjetio je na stavove Vijeća za implemetaciju mira u BiH da je referendum u RS neprihvatljiv te očekuje da će se u RS-u odrediti Dan Republike koji je prihvatljiv za sve narode.

Sastanku su nazočili Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS, Mujo Hadžiomerović, šef Kluba bošnjačkih izaslanika u Vijeću naroda RS, te bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini RS i izaslanici Vijeća naroda RS.

Kopirati
Drag cursor here to close