Širenje židovskih naselja

Kongres SAD-a osudio rezoluciju UN-a o izraelskom naseljavanju na okupiranom području

Vijesti / Flash | 06. 01. 2017. u 08:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio je u četvrtak izjavu kojom se osuđuje prošlomjesečna rezolucija UN-a u kojoj se kritizira širenje židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. Za osudu UN-ove rezolucije glasovala su 342 kongresnika, dok je 80 bilo protiv, uz četvero suzdržanih.

Tražili prekid naseljavanja

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame krajem prošlog mjeseca omogućila je Vijeću sigurnosti UN-a da donese rezoluciju kojom se traži prekid izraelskog naseljavanja na spornim teritorijima, protiveći se time pritisku Izraela, novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, te nekoliko američkih senatora koji su pozivali Washington da iskoristi svoj veto, piše Index.hr.

Rezoluciju su na glasanje 23. prosinca prošle godine pred petnaesteročlano Vijeće stavili Novi Zeland, Malezija, Venezuela i Senegal, dan nakon što ju je Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Donalda Trumpa koji su i pozvali SAD da stavi veto na rezoluciju.

Ona je prošla s 14 glasova za, popraćena pljeskom. To je prva rezolucija o Izraelu i Palestini koje je Vijeće prihvatilo u osam godina, a američka odluka o suzdržanosti je rijedak potez Washingtona koji inače štiti Izrael od takvog razvoja događaja, piše Index.hr.

Potez za kraj

Taj se čin tumači kao potez za kraj odlazećeg američkog predsjednika Obame koji ima zaoštren odnos s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. U rezoluciji se od Izraela traži da "odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem", te se dodaje kako izgradnja naselja "nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava".

Za njezino usvajanje bilo je potrebno devet glasova za, te izostanak veta od strane SAD-a, Francuske, Rusije, Velike Britanije ili Kine. Američka veleposlanica u UN-u Samantha Power nakon izglasavanja rezolucije je istaknula kako nastavak naseljavanja "ozbiljno ugrožava izraelsku sigurnost".

Naseljavanje mora stati

"SAD više od pet desetljeća privatno i javno šalje poruku da naseljavanje mora stati", rekla je Power, dodavši kako se ne može istovremeno podržavati rješenje o "dvije države" i izraelsko naseljavanje.

Usvajanjem rezolucije se neće ništa znatno promijeniti između Palestine i Izraela na terenu, no ono nije samo simboličko. Rezolucija predstavlja službeno očitovanje međunarodnog neodobravanja izraelskog naseljavanja spornih teritorija, te bi mogla potaknuti daljnje palestinske poteze protiv Izraela na međunarodnim forumima.

Kopirati
Drag cursor here to close