Trovanje djece

Konaković: Firma 'Gold Mignon' ne zaslužuje da sudjeluje na tenderima

Vijesti / Flash | 18. 02. 2016. u 12:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Firma "Gold Mignon" koja je optužena za trovanje djece salmonelom u sarajevskim vrtićima, a koji još opsrtbljivaju Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, nema nikakve veze s Kantonom Sarajevo, jer je to na razini Federacije BiH", kazao je danas premijer KS-a Elmedin Konaković komentirajući nedavnu izjavu  zastupnice u Skupštini KS-a Sabine Ćudić koja je kazala da je firma Gold Mignon "nagrađena" ugovorom sa Zavodom.

Konaković smatra da firma "Gold Mignon" ne zaslužuje da sudjeluje na tenderima, ali da je Vlada KS-a već reagirala na taj problem tako što je smijenila menadžment koji u tenderima nije tražio dozvole za prometovanje namirnica animalnog porijekla.

Također je naglasio da su od inspekcijskih organa tražili sve moguće analize te da se ovim problemom sada bavi Tužiteljstvo KS-a. 

Istaknuo je da bi zastupnici trebali znati svoje nadležnosti i propise, jer upravljačke strukture Zavoda bira Federacija BiH.

Ćudić: Gold Mignon 'nagrađen' ugovorom sa Zavodom za transfuziologiju

Potpredsjednica Naše stranke, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić priopćila je da je firma Gold Mignon, koja je bila optužena za trovanje djece salmonelom u sarajevskim vrtićima, "nagrađena" ugovorom sa Zavodom za transfuziologiju.

"Nakon što je Gold Mignon dostavljanjem hrane sa salmonelom u sarajevske vrtiće uzrokovao trovanje djece, slušali smo najave iz vlasti da će ta firma biti najstrožije sankcionirana. Međutim, nikakvih kazni nije bilo. Štoviše, svjedočili smo samo tome da je Gold Mignon tako reći nagrađen jer je prošao tender za nabavku hrane i pića u državnim institucijama", navela je  Ćudić u priopćenju za javnost.

Kaže kako je sada sklopljen direktan sporazuma – dakle, bez natječaja – između Zavoda za transfuziologiju i Gold Mignona o dostavljanju obroka za DDK.

Na osnovu svega navedenog, smatra ona, može se zaključiti da ta privatna firma uživa protekciju određenih struktura unutar vlasti, jer i pored činjenice da je izgubila kredibilitet, kad je uzrokovala trovanje djece, redovno dobiva ugovore o javnim nabavkama.

Prošlo je, podsjeća zastupnica Ćudić, pola godine od slučaja trovanja i smatra da oni predstavnici vlasti koji su najavljivali sankcioniranje Gold Mignona, objasne roditeljima otrovane djece, kao i svim ostalim građanima, koje su mjere poduzeli da bi ispunili svoje najave.

Kopirati
Drag cursor here to close