Konačno!

Od petka vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima političara

Vozila Hitne pomoći i vatrogasna vozila od petka će imati prvenstvo prolaza nad automobilima bosanskohercegovačkih političara.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2017. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Službenom glasniku BiH objavljene su Izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH kojim se vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim vozilima daje prvenstvo prolaza nad automobilima političara.


Ove izmjene inicirao je zastupnik SBB-a Damir Arnau, koji je ranije za medije izjavio da je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana te njihove sigurnosti, javlja Avaz.

Arnaut je kao jedan od argumenata za usvajanje izmjena i dopuna zakona naveo i da je primarna svrha člana 125. zakona da doprinese sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i izuzetak od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

Do sada je članom 125. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini bilo propisano da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionare različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila, prenosi Klix.

Prema izmjenama i dopunama zakona, koje stupaju na snagu u petak (22. 12.) u Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini u članu 125. stav (3) iza riječi: "osim u odnosu na" dodaju se riječi: "vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove".


Iz Službenog glasnika

U članku 126. stavak (1) mijenja se i glasi:

"(1) Kada vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znake, imaju pravo prednosti prolaska u odnosu na sva druga vozila (članak 49.), osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrižjem na kojem je promet reguliran svjetlosnim prometnim znakovima ili znakovima ovlaštene osobe, i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine (čl. 44. i 46.), zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila (članak 61. stavak (1) točka 1)) i zabrani presijecanja kolone pješaka (članak 80.), pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu.".

U istome članku dodaje se novi stavak (2), koji glasi:

"(2) Kada vozila policije i sudbene policije, zatvorske policije - straže, vojna vozila i vozila Granične policije Bosne i Hercegovine posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znake, imaju pravo prednosti prolaska u odnosu na sva druga vozila (članak 49.), osim u odnosu na vozila iz stavka (1) ovoga članka, vozila pod pratnjom (članak 125.) i vozila koja se kreću raskrižjem na kojem je promet reguliran svjetlosnim prometnim znakovima ili znakovima ovlaštene osobe, i na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine (čl. 44. i 46.), zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila (članak 61. stavak (1) točka 1)) i zabrani presijecanja kolone pješaka (članak 80.), pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close